Šetnja - Kulturna baština Topčidera poslednje subote u mesecu 1Foto: Wikipedia

„Kulturna baština Topčidera“ je naziv šetnje koja se održava redovno, poslednje subote u mesecu, već godinu dana.

Interesovanje za ovu šetnju je i dalje jednako veliko, kao pre godinu dana kada je realizovana prva šetnja. „Kulturna baština Topčidera“ vam nudi, uz stručno vođenje, posetu i obilazak Muzeja afričke umetnosti – zbirke Vede i dr Zdravka Pečara, zatim Kuće kralja Petra, Arhiva Jugoslavije i Kuće legata – legata Petra Lubarde. Svi pomenuti objekti nalaze se u neposrednoj blizini, i dostupni su za obilazak laganom šetnjom.

Arhiv Jugoslavije čini posebnost ove šetnje jer se samo u okviru nje može posetiti i obići na ovaj način. Sve četiri ustanove imaju jako dinamičnu i zanimljivu istoriju koja otkriva puno entuzijazma, želje i volje pri izgradnji i otvaranju, ali i brojne probleme pri postojanju, održavanju, istorijsku borbu sa smenama političkih režima. Ono što je zajedničko svima, pored toga što se nalaze u istom, topčiderskom okruženju zelene oaze, jeste i to da su sve građene i projektovane da budu nešto drugo – promenile su namenu.

Sa vama šetaju i pričaju istoričarke umetnosti Ana Knežević, saradnica Muzeja afričke umetnosti i Ivana Zatežić, saradnica Kuće legata. Naredni termin je 25. avgust u 11 časova, a šetnja traje 150 minuta. Cena ulaznice je 500 dinara.

Prijavljivanje je obavezno na: kulturnabastinatopcidera@gmail.com

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.