Mali: Dešavaju se požari, nekad se oni osete 1Siniša Mali i Rasilm Ljajić danas na Avali: Foto: Beoinfo

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali izjavio je danas da to što gori deponija u Vinči
nije toliki problem, kako se predstavlja u javnosti i istakao da na deponiji nema otvorenog plamena i da je leva strana pokrivena peskom i zemljom.

To jeste problem, ali nije toliki kako se predstavlja u sredstvima javnog infiormisanja, te stvari se dešavaju, ne postoji otvoreni plamen na deponiji, postoji samo žar i peskom i zemljom sad to pokrivamo, rekao je Mali novinarima na otvaranju turističkog kompleksa na Avalskom tornju.

Prema njegovim rečima, leva strana deponije je pokrivena peskom i zemljom i sad se radi na desnoj strani. Kako je rekao sva mehanizacija i sva zemlja sa Beograda na vodi se donosi tamo. Mali je rekao da na problem ukazuje već tri godine da se 40 godina u Vinči deponuje smeće.

S vremena na vreme se dešavaju požari, koji se stalo gase, nekad se oni osete, nekad su manji, nekad veći, ovo je jedan, ali nema plamena, objasnio je gradonačelnik.

Gradski zavod za javno zdravlje Beograda saopštio je da na osnovu rezultata ispitivanja kvaliteta vazduha zbog požara na deponiji u Vinči, nisu konstatovane koncentracije zagađujućih materija koje mogu negativno uticati na zdravlje. Zavod je naveo da uvidom u rezultate koji se dobijaju iz mreže mernih mesta kontinualnog monitoringa kvaliteta vazduha, nije konstatovano prekoračenje koncentracije zagađujućih materija, poput ugljen-monoksida, azot-dioksida i sumpor-dikosida iznad granične vrednosti za period praćenja od 24 časa.

„U ranim jutarnjim satima konstatovani su pikovi povećanih vrednosti suspendovanih čestica ispod 10 mikrona, ali je koncentracija tih zagađujućih materija i dalje ispod granične vrednosti za period od 24 sata, kako je zakonski propisano praćenje i prikazivanje vrednosti navedenog parametra“, navodi se u saopštenju. Gradski zavod je naveo da posebno prati koncentraciju zagađujućih materija u vazduhu na teritoriji naselja Lešće, Višnjička banja, Višnjica, Rospi ćuprija, Karaburma, Krnjača, Kotež, Borča, Mirijevo i Zvezdara.

„Neprijatne senzacije koje povremeno imaju građani tih naselja su vezane za konkretne meteorološke uslove, koji u toku kasnih večernjih i ranih jutarnjih časova pospešuju zadržavanje oslobođenih zagađujućih materija u prizemnim slojevima atmosfere“, objašnjava Zavod za javno zdravlje. Građanima je preporučeno da tokom noći i dela prepodneva drže zatvorene prozore i ne borave na otvorenom u slučaju pojave dima i neprijatnih mirisa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari