Gradonačelnik Beograda Siniša Mali izjavio je danas da izmene i dopune Odluke o građevinskom zemljištu, koje je danas usvojilo Gradsko veće, a tiču se uslova otuđenja građevinskog zemljišta, znači da više neće biti zatvorenih ponuda, već će se organizovati aukcije i tako će tržište određivati cenu zemljišta.

Uprava Grada je saopštila je na današnjoj sednici Gradskog veća usvojen Predlog Odluke o izmenama i dopunama Odluke o građevinskom zemljištu.

Mali je rekao da će to doprineti da se brže realizuju neke lokacije koje su više puta bezuspešno oglašavane na otuđenje, kao i da će to povećati broj investitora u gradu.

Ne želimo da godinama imamo neiskorišćene lokacije, koje su potpuno neugledne i prazne, već da iskoristimo potencijale onoga čime raspolažemo. To znači i lepši grad, i više investitora, izjavio je Mali.

Kako se navodi u saopštenju, izmenama i dopunama odluke predviđeno je umanjenje procenjene tržišne cene za 20 odsto u slučaju ponovljenog javnog nadmetanja, kada se na objavljeni javni oglas ne javi ni jedan ponuđač, a za 40 odsto u slučaju sledećeg nadmetanja.

Osim toga, predviđeno je umanjenje cene od 30 odsto, ako se plaća jednokratno, uplatom u roku od 15 dana od dana dostavljanja rešenja o otuđenju.

Imajući u vidu da je u junu 2016. godine stupila na snagu Uredba o uslovima, načinu i postupku raspolaganja građevinskim zemljištem u javnoj svojini Republike Srbije, cilj predloženih izmena je da se izjednače uslovi otuđenja građevinskog zemljišta, bez obzira da li je nosilac prava javne svojine Grad Beograd ili Republika, dodaje se u saopštenju. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari