Na Bežanijskoj kosi održan "Komšijski sastanak": Komšija Šapić nema obzira za životna pitanja svojih sugrađana 1Foto: Bežanija ostaje - Kosa prkosi

Veliki broj građana Bežanijske kose okupilo se danas na Komšijskom sastanku kako bi izrazili nezadovoljstvo postupanjem nadležnih kada su u pitanju njihove inicijative uključujući i izgradnje nebodera na sportskim terenima, jedinom mestu za odmor i trening centrom u ovom delu Novog Beograd, navodi se u saopštenju.

Do sada nije odgovoreno na više od 100 primedbi na Nacrt izmena i dopuna plana detaljne regulacije, kada je u pitanju ovaj problem, podsećaju u saopštenju.

Iako je javna rasprava održana 31. maja 2022. godine. planska komisija Skupštine grada Beograda se nije izjašnjavala o primedbama građana Bežanijske kose.

Takođe, odmah po konstituisanju Skupštine Grada, „Inicijativa građana Bežanija ostaje – Kosa prkosi“ je uputila dopis novom gradonačelniku Beograda Aleksandru Šapiću, sa predlogom za sastanak zbog brojnih problema koje ovo naselje ima. Poziv za sastanak Inicijativi do sada nije stigao.

„Još uvek naš komšija, danas nema obzira za životna pitanja svojih sugrađana, glasača, svojih komšija. Postavljamo vrlo ozbiljno pitanje – mislite li da je ovo način na koji se vodi računa o svojim građanima? „ rekao je Željko Babić predstavnik Inicijative i dodao.

„Građani ne žele izgradnju nebodera na zelenoj površini sportskih terena na početku Bežanijske kose. Izgradnja je planirana u narednom periodu i postavkom tri nebodera u ovo mirno naselje uništiće se prirodni biodiverzitet sa ozbiljnim urušavanjem načina života mirnog, porodičnog naselja. Bežanijska kosa nema infrastrukturu da podrži veliki broj novih stanara, nema dom zdravlja i ima dve osnovne škole. Saobraćajnice nisu dovoljno razvijene i već sada se u špicu ulazi i izlazi sa naselja do 40 minuta“, dodao je Babić.

Građani su inače okupljeni oko inicijative „Bežanija ostaje – kosa prkosi“ koja je u kratkom roku uspela da prikupi više od 6.000 potpisa protiv izgradnje nebodera na sportskim terenima.

„U ovom delu grada, vazuh je više nego kritično zagađen, bez prave reakcije nadležnih službi. Nelegalno spaljivanje hemijski opasnog otpada je ono što nas kao građane ovog naselja životno ugrožava. Uz bezbroj dopisa, molbi ipak smo ostali bez konkretnog odgovora kada će ovaj problem biti saniran, a kako vreme prolazi naši stari i deca udišu hemijska isparenja i znatno je povećan broj respiratornih infekcija. Dim i gusta magla su česta pojava u naselju, a nažalost od prijave nadležnim institucijama nismo dobili bilo kakvu pomoć sem prebacivanja nadležnosti i odgovornosti. Iako smo bezbroj puta pokušavali da dobijemo odgovore od vlasti te nadležnih službi, oni su na upite građana Bežanijske kose nemi“, rekla je Bojana Prekajski građanka Bežanijske kose je rekla govoreći o mnogobrojnim problemima i zagađenom vazduhu na Bežanijskoj kosi.

Komšijski sastanak je izrodio nove ideje, još više ojačao prisan, komšijski duh i zajedništvo jer Bežanijska kosa, iako podeljena u tri mesne zajednice diše jedan vazduh, ima jedne sportske terene i ima apsolutno zajedničke probleme od čijeg rešavanja udruženi građani neće odustati ni po koju cenu, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari