Nastaviće se gradnja Hrama u naselju Stepa Stepanović 1

Imajući u vidu da je u glavnom gradu Srbije najveći broj građana pravoslavne veroispovesti, SPC ima obavezu da se brine i o gradnji bogoslužbenih mesta, navodi se u saopštenju.

„Rukovodeći  se tom potrebom i u naselju Stepa Stepanović  gde  živi između 12.000 i 14.000 stanovnika, uglavnom  članova naše crkve, pokrenuli smo inicijativu za izgradnju Hrama prepodobne Mati Angeline. Jer da samo 1% stanovništva ovog naselja ima potrebu da dođe u Crkvu – i ovaj hram će biti ispunjen“, navodi se.

Ističe se da su, raspitavši se kod nadležnih stručnih službi za moguću lokaciju u samom naselju došli do informacije o parceli koja nije  imala svoju namenu po postojećem urbanističkom planu. Ne želeći da opterećujemo druge vlasnike imovine Patrijaršijski upravni odbor rešio je imovinsko pitanje na delu pomenute parcele gde se i gradi hram.

Na osnovu mišljenja i odluke Komisije za planove i dobijenih urbanističkih  uslova urađen je projekat. „Naš Srbin Radmilo Jevtović darivao je hram vredan više stotina hiljada  evra ,od kedrovog dreveta iz Sibira i građa se već duže vreme nalazi u Beogradu  spremna za montažu“, navodi se.

Nakon ispoštovane i sprovedene kompletne procedure i dobijene dozvole za izgradnju, uredno su prijavljeni radovi, nakon čega se ugovorio posao sa izvođačem i započela izgradnja hrama.

„Nekoliko građana sprečava gradnju  ne dozvoljavajući kamionima da dovezu potreban materijal na gradilište.Obratili smo se Ministarstvu građevine i nadležnoj policijskoj stanici. Ministarstvo građevine prosledilo je naš dopis  Ministarstvu unutrašnjih poslova. Policija nije u stanju da obezbedi nesmetan rad i dovoz materijala. Kao predstavnik investitora znam da ne postoje nikakve pravne,imovinske niti urbanističke smetnje za radove na hramu“, piše u saopštenju.

Kako se navodi, patrijaršijski upravni odbor kao investitor nije nadležan da razmatra molbe, potrebe i nezadovoljstva  koja, kako nezvanično saznajemo iskazuje nekoliko građana u pomenutom naselju.

„Predstavniku investitora niko od građana se nije do sada obratio, tako da ne znamo koje razloge oni navode dok ometaju radove znajući da nadležni organi kod kojih smo obezbedili sve saglasnosti i dozvole za rad ne nalaze nikakve primedbe. Da nam se bilo ko obratio kao investitoru, sigurno bi smo razgovarali da vidimo o koje slovo zakona smo se eventualno oglušili i da li nešto možemo zajednički da rešimo. Ni parohijskim sveštenicima u Naselju  niko od građana i parohijana nije se obratio sa nekakvom primedbom i pitanjem vezanim za gradnju hrama. Moguće je da su ti građani pripadnici neke druge hrišćanske ili nehrišćanske veroispovesti te nemaju komunikaciju sa pravoslavnim sveštenicima. Da su verujući pravoslavni Srbi, oni bi kao i apsolutna većina građana u ovom naselju pozvali svojega paroha da im izvrši osvećenje stana u kojem žive.Ni to nam naravno ne predstavlja smetnju da pričamo kao sa dobrim komšijama“, navodi se u saopštenju Patrijaršijske upravne kancelarije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari