Ne davimo Beograd: Da li se izmenama urbanističkih planova otvara mogućnost izgradnje gondole? 1Kalemegdan Foto: Dejana Majstorović

Pokret Ne davimo Beograd zatražio je danas od Urbanističkog zavoda Beograda da se u što skorijem roku oglasi i iznese informacije da li se izmenama urbanističkih planova višeg ranga, otvara mogućnost izgradnje gondole na Kalemegdanu.

Ovaj projekat naneće nemerljivu štetu jednom od najvećih kulturno-istorijskih spomenika Srbije i od velikog je društvenog značaja da znamo da li se u urbanističkim planovima koji su trenutno u proceduri ili izradi, nastavlja nametanje ovog štetnog projekta, navodi se u saopštenju.

Na primeru gondole na Kalemegdanu možemo videti kako se, zarad interesa pojedinaca bliskih vlasti, pravi potpuni haos u urbanističkom planiranju grada, tvrdi Ne davimo Beograd.

Zbog velikog finansijskog interesa investitora, plan nižeg reda, plan detaljne regulacije (PDR) kojim je predviđena gradnja gondole, usvojen je uprkos tome što planovi višeg reda, i Plan generalne regulacije (PGR) i Generalni urbanistički plan (GUP) ne dozvoljavaju izgradnju žičare na tom području.

Zbog ovoga se Ne davimo Beograd već obraćao Ustavnom sudu, podseća se u saopštenju.

Oba ova plana koja ne dozvoljavaju izgradnju gondole, pretrpeće uskoro promene, jer je PGR u fazi javnog uvida, a GUP u izradi i trebalo je u martu da bude na ranom javnom uvidu.

Pokret Ne davimo Beograd zato zahteva od Urbanističkog zavoda Beograda odgovor da li izmene planova višeg reda predviđaju omogućavanje izgradnje „skandaloznog“ projekta gondole.

Skupština grada Beograda će u sredu, 9. juna, odlučivati о Predlogu odluke o završnom računu grada za 2020. godinu, o više predloga urbanističkih planova kao i predloga odluka u vezi zaštite životne sredine, najavljeno je danas iz gradske uprave.

Na dnevnom redu je i Predlog odluke o izmeni odluke o utvrdjivanju korisnika koji plaćaju subvencionisanu cenu komunalnih usluga kao i Predlog odluke o izmenama i dopunama odluke o pravima i usluge.

Predlog lokalnog plana upravljanja otpadom grada Beograda 2021 – 2030, predlog akcionog plana za zeleni grad, Predlog plana za održive izvore energije i klimu kao predlog Plana kvaliteta vazduha u aglomeraciji Beograda, takodje će biti pred odbornicima gradske skupštine.

Odbornici će razmatrati i Predlog odluke o uslovima i načinu finansiranja, odnosno sufinasiranja projekata od javnog intersa iz oblasti zaštite životne sredine kao i Predlog odluke o izmeni i dopuni odluke o određivanju komunalnih delatnosti.

Sednica koju je zakazao predsednik gradske skupštine Nikola Nikodijević biće održana u Sava centru, sa početkom u 10 časova, uz poštovanje epidemioloških mera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari