Nisu uračunali troškove rasvete, ne zna se direktna zarada 1Foto: Miroslav Dragojević

Grad je nedavno objavio impresivnu računicu o zaradi od novogodišnje turističke sezone koja je 50 puta veća nego ulaganja.

Međutim, iz razgovora sa gradskim menadžerom Goranom Vesićem saznajemo da se zadivljujuća cifra od 21 milion evra koju je nedavno naveo kao prihod, ipak nije ulila direktno u gradsku kasu. Pritom, u izveštaj o troškovima, gradski čelnici nisu uračunali novac izdvojen za nabavku novogodišnje rasvete koji višestruko nadmašuje ostala ulaganja.

Kako je Grad objavio prošle nedelje, za manifestaciju „Beogradska zima“, koja je održana od 15. decembra do 15. februara, za organizaciju je izdvojeno 49.904.439 dinara, a da je ostvarena zarada od 21 milion evra, čak 50 puta viša. „Grad Beograd je u sektoru turizma i usluga zaradio oko 21 milion evra (oko 2,5 milijardi dinara) više nego u periodu decembar 2015 – januar 2016“, rekao je tada gradski menadžer Goran Vesić.

U troškove, međutim, nije obračunato 190,6 miliona dinara koliko je potrošeno na novogodišnju rasvetu i ukrase, kao ni struja koja je koštala oko dva miliona dinara za tri meseca koliko je osvetljenje bilo uključeno. Tako da su izdvajanja, za početak, petostruko veća nego što je to Grad prikazao.

Sporna je i računica kojom je Grad došao do konačne cifre prihoda od 21 milion evra jer polazi od pretpostavke da turisti ostavljaju trista evra dnevno gostujući u našem gradu, a koliko se novca direktno slilo u gradski budžet teško je saznati. Vesić je za Danas objasnio da 21 milion evra ipak „nije čista zarada“ već su to zajednički prihodi svih koji zarađuju od turizma.

– Ukupna zarada grada i države je oko 21 milion evra. Tu ulazi sve što strani turisti potroše, a to je oko trista evra dnevno računajući i troškove smeštaja, tu ulazi prihod hotelijera, povećanje naplate PDV-a, boravišna taksa, sav novac koji ostave u zemlji – objašnjava gradski menadžer i dodaje da je „to otišlo u ruke naših preduzetnika“ koji su zahvaljujući programu koji je grad organizovao imali povećan promet u ovom periodu.

Kako je gradonačelnik Siniša Mali najavljivao, samo u periodu od 29. decembra do 15. januara, za 15 dana udarnog novogodišnjeg programa, očekivalo se najmanje 110.000 stranih turista i oko 270.000 noćenja, pri čemu bi stranci trošili oko 70 evra u proseku za noć, a grad prihodovao oko 20 miliona evra. Vesić je bio nešto skromniji u najavama, pa je izjavio da očekuje 100.000 turista, a prihod od 10 miliona evra, odnosno „bar 20 puta veći od ulaganja“.

Međutim, zvanična statistika pokazuje da je tokom celog decembra Beograd posetilo 72.000 turista, od čega oko 58.000 stranaca, dok je u januaru u prestonici gostovalo svega oko 45.000 njih, od čega inostranih gostiju 37.000. Strani turisti ostvarili su u decembru 120.000 noćenja, a u januaru 82.000.

U sadašnjem izveštaju, Vesić je potencirao porast broja gostiju u odnosu na prošlu godinu, mada nije pominjao kolike su brojke ostvarenih poseta. On je dodao da „treba imati u vidu da je u danima pred Novu godinu i u prvim danima 2017. godine zauzeće smeštajnih kapaciteta u Beogradu bilo gotovo potpuno, te da ne treba zanemariti goste koji nisu obuhvaćeni zvaničnom statistikom“.

Koliko je potrošeno

UK „Vuk Stefanović Karadžić“ je za organizaciju više od 120 sadržaja iz gradskog budžeta dobila 1,3 miliona dinara. DKC Beograd je na manifestaciju „Dečja Nova godina“ potrošio nešto više od pet miliona dinara. Sekretarijat za opšte poslove je u okviru pratećih troškova uplatio ukupno 4,3 miliona dinara za troškove električne energije svih programa, usluge fizičko-tehničkog obezbeđenja i protivpožarne zaštite. Turistička organizacija Beograda je potrošila ukupno tri miliona dinara, i to za „Ulicu otvorenog srca“ 1.4 miliona, doček Nove godine 830.000, i za Pravoslavnu Novu godinu 800.000 dinara.

Muzičkim zvezdama više od 18 miliona dinara

Ustanova kulture „Centar beogradskih festivala“ je u realizaciji manifestacije „Beogradska zima“ ukupno potrošila više od 36 miliona dinara, troškove klizališta i novogodišnjih koncerata i to: Bijelo dugme 8.153.224 dinara, Bajaga i instruktori 5.451.600 dinara, Aca Lukas 2.728.000 dinara, Plavi orkestar 2.355.077 dinara. Honorari su iznosili 1.863.256 dinara, od čega je 1,6 miliona otišlo umetnicima angažovanim na klizalištu. Tehnička oprema odnela je 10.9 miliona, marketing 2,5 miliona i ostali troškovi 1,4 miliona dinara.

Poklon koncert od „Beograda na vodi“

Bina na kojoj su se održavali novogodišnji koncerti je donacija sponzora „Er Srbija“, a koncert koji je održan 29. decembra, uključujući i sve troškove njegovog održavanja i sve druge aktivnosti duž Sava promenade, donacija su preduzeća „Beograd na vodi“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari