Plato ispred Crkve Svetog Marka novi urbani džep 1Foto: Beoinfo

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali obišao je danas radove na rekonstrukciji platoa ispred Crkve Svetog Marka.

Obilasku radova prisustvovali su i gradski urbanista Milutin Folić, v.d gradskog sekretara za odbranu, vanredne situacije, komunikaciju i koordinaciju sa građanima Darko Glavaš i predsednik opštine Palulula Aleksandar Jovičić.

Mali je podsetio da je ovaj prostor decenijama unazad bio parkiralište, taksi stanica i neuređen prostor pun gužve.

– Mi danas želimo da napravimo jedan lep urbani džep, jedan lep plato u centru grada. Sa novim granitnim pločama, drvoredom, osvetljenjem i novim ulazom u jednu od najlepših crkava u našem gradu građanima dajemo još jednu zelenu oazu, manje automobila, a više prostora za šetnju i za slobodno vreme koje provode sa svojim unucima i decom. To je politika Grada od koje nećemo odustati – istakao je gradonačelnik.

Siniša Mali je naglasio i da Grad želi da sredi i fasade u okruženju, i da će nastaviti sa sređivanjem zapuštenih delova grada i njihovim pretvaranjem u urbane džepove.

– Zahvaljujem se Srpskoj pravoslavnoj crkvi na podršci za sređivanje ovog platoa, a sledeće godine potpuno ćemo srediti i plato oko same crkve gde trenutno ima puno parkiranih automobila koji otežavaju prolaz ka Tašmajdanskom parku. Malo po malo uređujemo urbane džepove u Beogradu i predajemo ih sugrađanima na korišćenje – istakao je Siniša Mali.

Arhitekta Jovan Mitrović je istakao da je srećan što ima priliku da radi na izradi platoa i naglasio da je ideja plemenita pre svega prema građanima Beograda.

– Kao i uvek kada sam pozvan ja se sa zadovoljstvom odazovem da ovako nešto uradimo. Koncept da građani mogu da koriste sve slobodne prostore i ja podržavam svojim arhitektonskim delom. Verujem da će ovo biti divan doprinos za sve građane i budiće generacije jer grad polako raste, doživljava svoj procvat i ja sam presrećan ako mogu da doprinesem i najmanjim svojim delom – kazao je Mitrović.

Radovi obuhvataju zamenu završnog sloja, postavku novih drvorednih sadnica i postavku novog zelenog pojasa. Kamene ploče sa dodatnim bordurama se rade po ugledu na Knez Mihailovu ulicu. Površina kamenih ploča biće oko 600 kvadratnih metara, a sve to će dodatno dekorisati zeleni pojas sa stablima i novim sadnicama, dok će kompletan izgled platoa upotpuniti četiri nova stuba javnog osvetljenja sa novim reflektorima koji će dodatno osvetliti Crkvu svetog Marka. Na ovom prostoru biće postavljena i česma.

Nosilac glavnih radova je preduzeće „MN Loznica”, koje izvodi radove na popločavanju, a gradska komunalna preduzeća „Zelenilo Beograd”, „Javno osvetljenje”, „Beogradski vodovod i kanalizacija” i „Beograd put” izvešće ostale neophodne radove kako bi ovaj plato dobio novi izgled.

Radovi na rekonstrukciji započeti su pre dve nedelje a završetak radova planiran je za 25. januar 2018. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari