Počela imunizacija korisnika Centra za smeštaj i dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju 1Foto: BeoInfo

U Centru za smeštaj i dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju u Šekspirovoj ulici danas je vakcinisano 53 korisnika starijih od 18 godina. a.

Imunizaciji je prisustvovala sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević i najavila da će u Dnevnom boravku „Sunce” biti vakcinisano 20 korisnika. Ona je istakla da je do sada vakcinisano 108 korisnika, te da je ceo postupak organizovan tako da roditelji dovode svoju decu u već poznato i bezbedno okruženje, prenosi BeoInfo.

– Udruženje „Autizam Srbija” je iniciralo ovu akciju i veoma je važno da svi zajedno učestvujemo u njoj i da smo koordinisani kako bi korisnici u poznatom okruženju u dnevnom boravku dobili vakcinu, što je najmanje stresno za njih. Kada je u pitanju procedura imunizacije, celokupan plan uradio je Gradski zavod za javno zdravlje, njihov tim za imunizaciju koji je propisao šta je sve potrebno da roditelj dostavi kako bi sve prošlo što bezbednije – naglasila je sekretarka Stanisavljević i dodala da je juče završena imunizacija korisnika u Dnevnom boravku Obrenovac.

Gde god je potrebno, organizovaćemo imunizaciju u saradnji sa domovima zdravlja, navela je Nataša Stanisavljević i dodala da svaki roditelj koji želi da njegovo dete bude vakcinisano, a uključeno je u uslugu dnevnih boravaka, može kontaktirati ovu ustanovu.

Direktor Centra za smeštaj i dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju Petar Jordanov rekao je da se poštuju sve procedure i instrukcije koje je propisao Krizni štab.

– Zahvaljujuću Gradu Beogradu – Sekretarijatu za socijalnu zaštitu, zajedno sa Gradskim zavodom za javno zdravlje dogovoren je plan koji omogućava da se korisnici vakcinišu u dnevnim boravcima ili da se organizuje odlazak korisnika u domove zdravlja – naglasio je Jordanov.

Vesna Petrović, predsednica Udruženja „Autizam Srbija”, rekla je da je to udruženje dalo predlog nadležnim institucijama kako da se vakcinišu osobe ometene u razvoju, sa autizmom, a kako bi ceo proces prošao što bezbednije i manje stresno za decu.

– Oduševilo nas je to što smo vrlo brzo dobili odgovor i što su naši predlozi prihvaćeni. Predložili smo da se deca sa autizmom vakcinišu u dnevnim boravcima jer ime je to poznato mesto, poznati su im ljudi i kada su oni u pitanju, to je najbolji način imunizacije, jer se jako plaše lekara i belih mantila – zaključila je Vesna Petrović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari