Novi ciklus obuke alternativnih vodiča u okviru projekta „Beograd: Drugi pogled“, koji je posvećen tumačenju grada iz perspektive marginalizovanih društvenih grupa, počinje sutra u Etnografskom muzeju.

Obukom i promocijom alternativnih vodiča podstiče se i promoviše kreativni profesionalni angažman i zapošljavanje osoba sa invaliditetom, ali se podstiču i pitanja o infrastrukturi i dostupnosti i kvalitetu života u Beogradu, naveli su organizatori. Tokom 2009. godine grupa od osam vodiča realizovala je brojne ture u Beogradu za raznovrsnu publiku.

Alternativni vodič nudi specifično viđenje savremenog grada: predstavlja lokalitete koji nisu deo uobičajene turističke mape ili na drugačiji način predstavlja one koji to jesu. Grad se posmatra kao mesto realnih problema – nedostupnih ulica, institucija i spomenika kulture, ali i kao prostor različitih neprepoznatih mogućnosti.

U obuci alternativnih vodiča učestvuju predavači iz različitih oblasti umetnosti, teatra, arhitekture, muzejske i muzeološke delatnosti. Radionice podrazumevaju predavanja i pojedinačni rad s polaznicima. Projekat se realizuje u saradnji s Muzejom savremene umetnosti, Turističkom organizacijom grada, Etnografskim muzejom i Udruženjem „Živeti uspravno“. Autor projekta je umetnik Dejan Atanacković, a nosilac projekta beogradski Centar za međunarodne umetničke studije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari