Potpisan Aneks ugovora za izgradnju toplovoda Obrenovac - Novi Beograd 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić, vršilac dužnosti direktora JKP Beogradske elektrane Vanja Vukić i predstavnik kompanije „Power Construction Corporation of China“ Jang Bo potpisali su danas Aneks ugovora o projektu izgradnje vangradskog toplovoda Obrenovac – Novi Beograd, preneo je Beoinfo.

Šapić je rekao da je danas važan dan za za stanovnike Novog Beograda, kao i za čitav energetski sistem Beograda.

„Izgradnja vangradskog toplovoda Obrenovac – Novi Beograd znači potpunu nezavisnost, stabilnost i sigurnost po pitanju grejanja i energetske stabilnosti“, istakao je Šapić.

Prema njegovim rečima, sad su se stekli uslovi da Beograd dobije ono na šta čeka više od 30 godina.

„Nećemo zavisiti od drugih već ćemo imati svoju toplotnu energiju, bićemo direktno povezani sa elektranom u Obrenovcu. Samo na taj način ćemo moći da grejemo više od pola Novog Beograda“, objasnio je Šapić.

On je podsetio da su u januaru počeli radovi na EPS postrojenjima, te da je ova kompanija počela pripremea instalacija za taj veliki i kompleksan projekat.

Šapić je naglasio da će grejna sezona u Beogradu početi na vreme, 15. oktobra i da zahvaljujući stabilnoj, sigurnoj i racionalnoj državnoj politici građani ne moraju da brinu o energentima.

Vanja Vukić rekao je da je ovo veliki dan za JKP Beogradske elektrane jer se ostvaruje višedecenijski san o izgradnji vangradskog toplovoda Obrenovac – Novi Beograd.

„Ovo preduzeće će preuzeti 600 megavata toplotne energije iz termoelektrane ‘Nikola Tesla’ i dovesti je do Novog Beograda. To znači energetsku stabilnost, ali ovaj ugovor podrazumeva i izgradnju 30 kilometara trase, odnosno 60 kilometara cevi. Ovih 600 megavata toplotne energije znači više od polovine instalisane snage toplane na Novom Beogradu, najveće toplane u sistemu Beogradskih elektrana“, kazao je Vukić

Jang Bo je rekao da je njegova kompanija preduzela sve da ubrza procedure za što skorije započinjanje projekta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari