Počinju pripremni radovi na rekonstrukciji i restauraciji beogradskog Pobednika 1Foto: FoNet/ Darko Cvetanović

Arhitekta Nevenka Novaković kazala je danas da će pripremni radovi na rekonstrukciji i restauraciji spomenika Pobednik početi sutra, dok se prvi zvanični radovi očekuju od ponedeljka, 2. septembra.

Novaković je istakla na konferenciji za novinare u Zavodu za zaštitu spomenika kulture Beograda da će u tom periodu deo platoa biti zatvoren, kako je kazala, „prektično pretvoren u gradilište“.

Ona je istakla da bi na statičkoj restauraciji radovi trebalo da traju dva meseca, a nakon njih će biti postavljena skela, zatim i dizalica uz pomoć koje će biti demontirana skulptura.

Novaković je takođe kazala da će se radovi pre svega obavljati na temelju spomenika koji se naginje zbog težine i zbog toga što je postavljen na nekonsolidovanom nasipu.

„Pretpostavlja se da je odmah nakon postavljanja 1928. godine došlo do prvog krivljenja spomenika. To krivljenje je u nekom trenutku zaustavljeno, ali nije zaustavljeno u potpunosti“, ocenila je Novaković.

Ona je istakla da su radovi na rekonstrukciji rađeni 1996. godine, kada je uz pomoć šipova pokušano da se zaustavi dalje pomeranje spomenika, ali se u tome nije uspelo.

Dodala je da su 1990. godine izvođeni radovi na restauraciji koji su podrazumevali samo čišćenje, jer je tad spomenik bio išaran grafitima.

Novaković je naglasila da je izmeštanje spomenika privremeno, da će on biti demontiran, odnet u radionicu, gde će biti izvršeni svi radovi na njegovoj popravci i odmah nakon toga će biti vraćen na svoje mesto.

Vajar Zoran Kuzmanović kazao je novinarima da se spomenik, nakon što se skine, nosi u njegov atelje gde će se raditi unutrašnja rekonstrukcija.

„Spomenik je napravljen od materijala koji je tad bio na raspolaganju. Oni nisu imali ove legure koje mi danas imamo. Radi se o najobičnijoj leguri gvožđa, najjednostavnijoj“, rekao je Kuzmanović.

On je istakao da je pretpostavka da je unutrašnja konstrukcija, koja je od običnog gvožđa, vremenom načeta.

„Sada trenutno skulptura više nije oslonjena do pukotina bronze na bazi, već je oslonjena samo na šipovima koji su u nekoj meri oštećeni“, ocenio je Kuzmanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari