Radojičić: Unapređenje saradnje mladih lidera Srbije i Rusije 1Foto: Beoinfo

Konferencija mladih lidera Srbije i Rusije povodom 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa dva naroda veoma je važan skup, gde mladi imaju priliku da na radnim sastancuma razmenjuju znanja i iskustva, poručio je danas gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić.

Događaju su prisustvovali i ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin, članovi Gradskog veća Dragomir Petronijević i Filip Marjanović i državni sekretar u Ministarstvu omladine i sporta Darko Stanić.

Prijateljstvo Srbije i Rusije uspelo je da odoli brojnim izazovima i da se nastavi. Mi imamo odlične odnose sa Rusijom i sarađujemo u brojnim oblastima kao što su privreda, kultura, sport, a uspostavlja se saradnja i među mladima. Drago mi je što vidim mlade ljude pune entuzijazma, zainteresovane da se bave politikom i unaprede svoje zemlje u budućnosti – istakao je Radojičić.

Kako je naveo, iza Srbije i Rusije je 180 godina teške i komplikovane istorije, ali i prijateljstva koje je izdržalo izazove.

Naše prijateljstvo i savezništvo seže duboko u istoriju, a i sada imamo sjajne odnose. Vi predstavljate budućnost, a imate i uzore u sjajnim vizionarima kao što su predsednik Putin i predsednik Vučić i zato ja verujem u budućnost naših zemalja – poručio je Radojičić mladim liderima.

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin pozdravio je organizovanje ovakve konferencije u Srbiji, kako je naveo, divnoj zemlji sa izuzetnim i prijateljskim narodom.

Nas povezuje hiljadu godina zajedničke istorije, bliski jezici, ista religija, ali i to što imamo zajedničke ciljeve. Između naših zemalja nema protivrečnosti, možemo jedni drugima da pomažemo oko rešavanja ključnih zadataka i zato su naši odnosti i naša duga istorija važni i za našu budućnost. Ovakvi forumi se održavaju i u Moskvi, Beogradu, Novom Sadu, Sankt Peterburgu, Sočiju, a ovaj forum, kao centralni, veoma je važan i može da bude prototip za rešavnje ključnih političkih pitanja, gde će se okupljati naučnici, političari, ekonomisti i gde bi se razmatrali svi naši problemi. Prvi grad u kome bi se održavao takav skup mogao bi da bude upravo Beograd i mogao bi da se nazove „Beogradski dijalog” – rekao je Čepurin.

Član Gradskog veća Dragomir Petronijević istakao je da je jedan od panela ove konferencije posvećen temi „Pametni gradovi”.

Ovde je mnogo mladih inovatora, a mi sa Ruskom Federacijom imamo odličnu saradnju u izvozu prehrambenih proizvoda, ali želimo da u modernim tehnologijama unapredimo tu saradnju. Na trećim tržištima pojavljuje se veliki broj inovatora iz Srbije i Rusije, a naša ideja je da upravo ovom konferencijom napravimo sinergiju, te da mladi ljudi prave zajedničke proizvode i da zajedno izlaze na treća tržišta. Naš Naučno-tehnološki park je prošle godine zaradio 16,4 miliona evra, ove godine će taj rezultat sigurno biti i bolji. Moskva je mnogo pametnih rešenja implementirala u svoj sistem u saobraćaju, komunikaciji uprave sa građanima, a mi želimo da naučimo nešto od njih i da rešenja implementiramo u naš sistem – pojasnio je Petronijević.

Državni sekretar u Ministarstvu omladine i sporta Darko Stanić potvrdio je da mladi doprinose razvoju još boljih odnosa dve prijateljske zemlje, te da će ova konferencija biti prilika da se razmene iskustva.

Konferencija mladih lidera traje do 21. oktobra, a neke od tema biće i „Bilateralni diplomatski odnosi i omladinska politika”, „Parlamentarizam kao institucija međunarodne saradnje”, „Očuvanje kulturnog i istorijskog nasleđa”, „Preduzetništvo, tehnologije i inovacije: mogućnost saradnje u okviru naučno-istraživačkih i start ap projekata”, „Omladinski sportski, kulturni i volonterski programi kao elementi javne diplomatije”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari