Radojičić: Uskoro rekonstrukcija "Beogradskog pobednika" 1Foto: FoNet/ Darko Cvetanović

Gradonačelnik Zoran Radojičić najavio je juče da će rekonstrukcija simbola prestonice, „Beogradskog pobednika”, koga je izvajao čuveni Ivan Meštrović, početi odmah po dobijanju građevinske dozvole od Ministarstva građevinarstva.

Rekonstrukcija će koštati 26 miliona dinara, a poverena je Privrednom društvu „Koto” d.o.o i poznatom vajaru Zoranu Kuzmanoviću, rekao je Radojičić. Predviđeni rok za završetak radova je šest meseci od sprovođenja postupka javne nabavke.

Projekat rekonstrukcije spomenika, naveo je on, uradio je Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda, a projekat statičke sanacije Građevinski fakultet Univerziteta u Beogradu.

Rekonstrukcija obuhvata tri faze – statičku sanaciju, restauraciju bronzane skulpture i restauraciju kamenog stuba i postamenta.

– Sanacija temelja spomenika ima za cilj da zaustavi neravnomerno sleganje postojećeg temelja i naginjanje vrha stuba u stranu. Projektovano rešenje je usvojeno tako da se iskop oko spomenika, kao i intervencije na samom spomeniku svedu na minimum. Restauracija bronzane skulpture „Pobednika” je neophodna jer se na njoj nalaze brojna oštećenja, a kroz njih prolazi voda koja ga dodatno ugrožava – rekao je Radojičić i dodao da je predviđeno da postolje i stub spomenika budu obnovljeni na mestu gde se nalaze, odnosno na Kalemegdanu, dok obnova statue zahteva da se ona skine i da se radovi obave u ateljeu vajara Zorana Kuzmanovića.

Skulptura će se, kako je naglasio, privremeno skinuti kako bi se radovi na njenoj restauraciji obavili u najadekvatnijim uslovima u radionici i kako bi se formirala nova veza između skulpture i stuba, jer je upravo ova veza najoštećeniji deo spomenika.

Radojičić je istakao da će rekonstrukcija „Beogradskog pobednika”, pored obnove Velikog i Malog stepeništa koja su uveliko otvorena za građane, dati novi izgled najznačajnijem kulturno-istorijskom delu Beograda kakav je Kalemegdan.

– „Beogradski pobednik” je simbol i ukras naše prestonice po kojem nas svet prepoznaje. Smatram da je izuzetno važno da Beogradska tvrđava, koja zajedno sa parkom Kalemegdan čini najznačajniji kulturno-istorijski deo naše prestonice, bude uređena i povrati sjaj i lepotu koju je nekada imala. Za to je svakako potrebno odgovorno održavanje, koje nakon dužeg perioda podrazumeva rekonstrukciju, a s obzirom na to da je „Pobednika” zub vremena nagrizao i da se to sada i te kako vidi po njegovim oštećenjima, ovo je poslednji trenutak za njegovu obnovu. Od 1991. godine na „Pobedniku” je rađeno samo čišćenje spomenika od grafita i zaprljanosti i popunjavanje pukotina i spojnica kamene obloge– rekao je Radojićić.

On je dodao da se, u ekspertskom mišljenju vajara Zorana Kuzmanovića,  o stanju bronzane skulpture spomenika, navodi da je uočljiv veliki sloj oksida na celoj površini skulpture, sa više oštećenja u vidu rupa, verovatno od metaka ili gelera.

„Pukotine su velike i veza skulpture za kružni kameni postament je korodirala i u jako lošem je stanju“, naglasio je Radojičić.

Podsećanja radi, „Pobednik” je za kulturno-istorijsko dobro proglašen 1992. godine. Takođe, spomenik „Pobednik” se nalazi u okviru spomenika kulture „Beogradska tvrđava” koji je od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju.

Mapiranje oštećenja urađeno 2018. godine

Radojičić je izjavio da je Zavod za zaštitu spomenika kulture tokom 2018. godine izvršio uvid i pregled u stanje spomenika, mapiranje oštečenja kamene obloge i bronzane skulpture, detaljno merenje i 3D lasersko skeniranje spomenika i da se uvidom u stanje došlo do saznanja da su oštečenja zantno pogoršana u odnosu na 2016. godinu, kada je takođe vršen pregled stanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari