Roditelji nezadovoljni – ako dete ne dođe u privatni vrtić, samo 50 odsto refundacije 1Deca Foto: Pixabay/ klimkin

Od 1. januara u privatnim vrtićima i predškolskim ustanovama u Beogradu uveden je elektronski dnevnik, kojim će se kontrolisati prisutnost dece. Na osnovu prisutnosti Grad refundira troškove roditeljima, a odredbama ovakve odluke nisu zadovolnji pre svega roditelji, a ni zaposleni.

„Uprava Grada je dala na korišćenje platformu kroz koju će moći da kontrolišu brojno stanje prisutne dece u privatnim predškolskim ustanovama u odnosu na elektronske prozvinike, jer recimo imate mogućnost do 10 sati da prozovete decu, ako dete dođe nakon toga, vi nemate pravo da ga prozovete i dete dobija minus, odnosno roditelj dobija 50 odsto refundacije za taj dan. Ovo je platforma koja postoji samo u privatnim predškolskim ustanovama, ne postoji u državnim i to je još jedan od vidova diskriminacije“, rekla je za N1 Marina Kostić iz Asocijacije privatnih predškolskih ustanova Srbije.

Puna cena vrtića je 28 hiljada, a svaki roditelj plaća 20 odsto i to je pet hiljada i 600, odnosno isti iznos koji plaćaju i roditelji za decu u državnim ustanovama.

„Rodtelj treba da na svoj račun dobije 22.400 dinara i to je puna refundacija. Međutim, kada je dete bolesno ili iz nekog razloga ne dolazi, roditelj ne dobija punu refundaciju, nego 50 odsto. Tako da ako je dete bolesno ceo mesec, roditelj će dobiti 11.200 dinara. Sa učešćem od pet hiljada i 600 njegov vrtić će koštati preko 17 hiljada, što za mnoge nije malo. I ranije je ovako nešto postojalo, ali sada je Grad doneo odluku da ukoliko je dete bolesno i ne dolazi u državni vrtić roditelja plaća 50 odsto, odnosno nešto više od dve hiljade dinara, dok za privatne ustanove to ne važi“, zaključuje Kostić.

Da su državni vrtići pretrpani, kao i da veliki broj roditelja nije u mogućnosti da plaća tolike iznose, slažu se i roditelji.

„Meni kao samohranoj majci ako mi detetu kad je bolesno ne legne cela refundacija to znači da ću ja, ukoliko je recimo, bolesno dve nedelje, morati da platim i do 10 hiljada više. Još ako ja uzmem bolovanje, kako da platim to. Nije to problem samo moj jer sam samohrana majka, već ima i roditelja koji imaju po dvoje dece u vrtićima“, rekla je za N1 majka jedne od devojčica Tijana Marjanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari