"Ružno je igrati se sa 'niskim strastima' Beograđana": Šapić o demontaži Savskog mosta 1foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić izjavio je danas da se ne plaši reakcije građana i da „nije zabrinut“ da će zbog odluke da se stari Savski most demontira i ukloni u junu biti organizovani protesti, a one koji iznose argumente protiv uklanjanja mosta je optužio da se igraju sa „niskim strastima Beograđana“.

Šapić je na konferenciji za novinare nakon obilaska Omladinskog pozorišta „Dadov“ rekao da taj most, koji su Nemci napravili tokom Drugog svetskog rata za prevoz naoružanja, „koči razvoj grada“, i da će biti uklonjen da bi se rasteretio saobraćaj i obezbedio čistiji vazduh.

„On je nebezbedan, stvaraju se pukotine jer se stalno trese. Kakvu emociju ima taj most? To su potpuno besmislene stvari. Nećemo da dozvolimo da se Beograd ne razvija. Ružno je igrati se sa ‘niskim strastima’ Beograđana“, kazao je Šapić.

Gradonačelnik Beograda je rekao da mu je poznata priča da je učitelj Miladin Zarić 1944. godine sprečio rušenje starog Savskog mosta, odnosno demontirao eksploziv koji su postavili nacisti prilikom povlačenja, ali da je pitanje da li je sve baš tako bilo.

Prema njegovim rečima, i uz to da je priča o Miladinu Zariću, po kome jedna ulica u blizini mosta nosi ime, tačna, to nije razlog da se most ne sruši jer je potreba za njime prestala nakon nekoliko godina od završetka rata, kada su izgrađeni drugi mostovi.

Šapić je izneo argument da su „nacisti u Evropi tokom Drugog svetskog rata izgradili 60 takvih mostova, od kojih je 59 vrlo brzo srušeno“, a da je ostao samo jedan takav – u Beogradu, za koji „ne zna“ kako je i zašto preživeo do sada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari