Skupština Beograda usvojila novo ovlašćenje za komunalce 1Foto: BeoInfo

Na sednici Skupštine izglasana je izmena odluka o komunalnom redu i komunalnoj policiji, kojima se komunalnim policajcima daje novo ovlašćenje, da osim redovne policije, i oni mogu da pišu naloge za uklanjanje nepropisno parkiranih vozila „paukom“.

„U toku su izmene Zakona o komunalnoj policiji koji je sada na mišljenjima kod različitih ministarstava. Beograd ima svega 300 komunalnih policajaca, jednog na 5.000 građana, što je malo, uskoro će biti zaposleno još 1.000 novih“, rekao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Odbornici gradske Skupštine usvojili su izmenu Odluke o postavljanju bašta ugostiteljskih objekata, kojom se zabranjuje postavljanje bašta na opštini Vračar na zoniranim parking mestima, jer su do sada tako onemogućavale parkiranje. Odluka je doneta na predlog te opštine, jer na Vračaru ima 200 parking mesta koja su na taj način zauzeta.

Doneto je i nekoliko dopuna odluka koje se tiču građevinskog zemljišta. Za uređenje gradskog građevinskog zemljišta iz budžeta za narednu godinu izdvojeno je 8,6 miliona dinara, a za poseban odeljak, opremanje lokacije sredstvima investitora, predviđeno je još 566 miliona. 

Predsednik odborničke grupe „Beograd odlučuje – ljudi pobeđuju“ Dragan Đilas izjavio je danas na sednici Skupštine Beograda da je predlog gradskog budžeta „katastrofalan“, jer je za investicije predviđeno samo 16 odsto prihoda, a potom su odbornici njegove odborničke grupe napustili sednicu.

Đilas je ukazao i da je ta odbornička grupa pokušala argumentovano da vodi raspravu sa vladajućom većinom o budžetu koji je glavna tema dnevnog reda današnje sednice, a koji je veoma štetan po građane.

Kako to nije bilo moguće zbog uvreda i optužbi, istakao je Đilas, oni su napustili sednicu, a građane pozivaju da im se priključe na sutrašnjem protestu.

Pre početka sednice, predsednik opštine Stari grad Marko Bastać i aktivisti njegovog pokreta Čuvari Starog grada organizovali su performans gađanja zgrade Skupštine Beograda toalet papirom zbog drastično malog izdajanja novca za budžet njihove opštine.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je danas da će jarbol na Ušću biti visok 80 metara, a ne 120, kako je prvobitno planirano i da će i cena biti duplo niža.

Predsednik Skupštine Grada Beograda Nikola Nikodijević istakao je da je danas veliki i značajan dan za Grad Beograd, jer prvi put u istoriji gradski budžet premašuje milijardu evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari