Sprečiti rušenje Skvera Milene i Gage na Vračaru 1Foto: Opština Vračar

Društvo za ulepšavanje Vračara i Društvo za uređenje i ulepšavanje Krunskog venca pozivalo je zamenika gradonačelnika Gorana Vesića i Кomisiju za planove grada Beograda da odbace izmene i dopune Plana detaljne regulacije za ovo područje.

Kako je nevedeno u saopštenju Društva, u pitanju deo Vračara između ulica Vojvode Šupljikca, Radivoja Koraća, Mileševske, Mate Vidakovića, Daničareve, Jovana Rajića, Todora od Stalaća i Žičke. Privatni investitotori su predložili izmene kojima bi se omogućilo rušenje objekata na novootvorenom skveru Milene i Gage.

„Naime, prema važećem Planu detaljne regulacije na predmetnim objektima u Mileševskoj ulici je, zbog njihovih ‘arhitektonskih i ambijetalnih vrednosti’, dozvoljeno ‘isključivo tekuće i investiciono održavanje sa eventualnom promenom namene iz stambene u komercijalnu, bez mogućnosti promene postojećih gabarita i volumena'“, podeća Društvo.

Ambijetalna vrednost predmetnih objekata dodatno je došla do izražaja nakon formiranja skvera Milene i Gage jer oni danas u urbanističkom smislu čine, zajedno sa tri predratna objekta koja se nalaze naspram njih u ulici Cara Nikolaja, karakterističnu i prepoznatljivu celinu sa jasnim obeležjima međuratne epohe.

Usvajanje navedenih izmena i dopuna Plana detaljne regulacije bi takođe dovelo i do rušenja objekta na uglu ulica Radivoja Koraća i VojvodeŠupljikca koji je primer beogradske međuratne moderne.

„Reč je o reprezentativnoj višeporodičnoj kući u kojoj se rodio i živeo proslavljeni košarkaški trener Dušan Duda Ivković, koji je upisavši se u red sportskih legendi postao neotuđivi deo savremene srpske istorije“, dodaje se u saopštenju i inistira na odbacivanju predlođenih izmena.

Zbog svega navedenog je potrebno „konačno staviti svima do znanja da urbanizam srpske prestonice ne može biti određen privatnim interesima investitora već isključivo javnim interesom kao što je slučaj u svim uređenim državama sveta“.

Na opštini Vračar učestalo je rušenje starih predstarnih zgrada.

Skver Milene i Gage otvoren je 5. septembra.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari