Stanisavljević: Usluga pomoći u kući bez prestanka i tokom vanrednog stanja 1Nataša Stanisavljević Foto: Sekretarijaz za informisanje grada Beograda

Gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević izjavila je jutros da u Beogradu ima 14 punktova za uslugu pomoći u kući, koji rade neometano.

Služba pomoći u kući obuhvata više od 650 žena, koje čine gerontodomaćice i domaćice u klubovima za stare. Tokom sledeće nedelje će uz dodatne linije Gradskog saobraćajnog preduzeća biti omogućeno da više od 500 gerontodomaćica bude na terenu i obavlja svoj posao.

„Gerontodomaćice imaju zaštitnu opremu, kao i odobrenje za kretanje tokom policijskog časa, a uveli smo i nove GSP linije kako bi stizale na posao. Opremljene su sa dovoljno zaštitnih rukavica i maski. Opremu menjaju svaki put prilikom ulaska u novi dom ili izlaska iz istog. U proseku, jedna gerontodomaćica obiđe tri do četiri korisnika, zavisno od terena na kome se oni nalaze“, izjavila je Stanisavljević za TV Pink, a prenosi Sekretarijat za informisanje grada.

Ona je dodala da je za vreme vanrednog stanja redukovan rad gerontodomaćica.

„Sa Centrom za socijalni rad prilagodili smo uslugu samim korisnicima u vreme vanrednog stanja, s ciljem smanjenja epidemiološkog rizika. Nastojimo da gerontodomaćice ne ulaze toliko u domove korisnika već da im donose sve što im je potrebno. S druge strane, korisnicima koji su polupokretni i nepokretni, usluga se pruža u punom kotinuitetu“, kazala je ona i dodala da su se korisnici usaglasili sa novom metodom pružanja usluga.

Naglasila je da, s obzirom na svakodnevni rad gerentodomaćica i za vreme izazova koji nisu zahvatili samo Beograd već i celi svet, želimo da ih kandidujemo za heroje Beograda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari