Traže da se rasveta vrati za 1. maj 1

Naši sugrađani uveliko organizuju „Ispraćaj novogodišnje rasvete“, zakazan za petak od 12 časova na Trgu republike, putem satirične grupe koju su napravili na društvenoj mreži Fejsbuk.

Oni su odlučili, kako je objašnjeno u pozivu za događaj, da na taj način iskažu „tugu“ što se rasveta uklanja nakon što je četiri meseca ukrašavala naš Grad a osvrnuli su se i na obećanja gradskih vlasti da je to podsticaj za turistički i privredni rast.

„Četiri meseca rasveta nam je ozarivala lica, dovodila Bugare, BDP je eksplodirao. Mogli smo na miru da vidimo lice svakog kriminalca i prevaranta u centru grada, nismo puno pažnje obraćali na te dosadne semafore, koji su nam samo smetali“ – navodi se opisu grupe.

Čelnici Grada objašnjavali su da je praznična rasveta investicija koja će privući mnogo više turista nego prethodnih godina, pa će se u gradsku kasu uliti prihodi koji će opravdati trošak.
Ipak, izveštaj o poseti turista i zaradi Grada u danima oko Nove godine još uvek nije objavljen, a dosadašnji statistički podaci pokazuju da je za ceo decembar Beograd posetilo 74.000 turista, od čega oko 60.000 stranaca, i oko 14.000 domaćih gostiju.

Zbog toga su se javnosti mogle čuti brojne kritike da su troškovi organizacije novogodišnje proslave previsoki i neopravdani te da je blještavilo precenjeno.

I pored toga, građani okupljeni u ovoj grupi, u šaljivom tonu pozvali su gradske čelnike da ovakvu investiciju ponove za prvi sledeći praznik – Prvi maj.

„Apelujemo na Malog Vesića da se rasveta opet vrati negde oko 1. maja i to sa istom firmom, pošteno su odradili posao, trebalo je namestiti tender pored svih ovih hejtera i par znatiželjnih medija “ – navodi se u daljem opisu grupe.

Podsećamo, portal Pištaljka pisao je o tome da je tender za novogodišnju rasvetu u Beogradu namešten, jer su u konkursu navedeni uslovi po kojima je u nadmetanju mogla da pobedi samo jedna firma – „Keep Light“. Direktor „Javnog osvetljenja“ Aleksandar Cincar Poposki demantovao je te navode.

NJihove želje možda i budu uslišene s obzirom da je gradonačelnik nedavno najavio da će „gradske vlasti kupovati još rasvete za ukrašavanje grada za novogodišnje praznike, bez obzira šta o tome kažu drugi“

Grupa broji blizu 8.000 ljudi, a nastala je 17. februara, kada su gradske vlasti zvanično najavile da počinje uklanjanje novogodišnje rasvete.

(Ne)ispunjena očekivanja?

Praznična rasveta postavljena je još početkom novembra, na 51 lokaciji u gradu, a na kupovinu i postavljanje sijalica, jelki i ukrasa potrošeno je 190,6 miliona dinara sa PDV-om. Gradonačelnik Siniša Mali je tokom novogodišnjih praznika očekivao posetu od oko 110.000 stranih turista koji će u Beogradu potrošiti oko 20 miliona evra, dok je gradski menadžer Goran Vesić bio nešto skromniji u najavama, sa cifrom od 100.000 turista i prihodom od 10 miliona evra, odnosno „bar 20 puta veći od ulaganja“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari