Pešačka nedeljaFoto: Beoinfo

Povodom obeležavanja početka “Pešačke nedelje” u Beogradu i učestovanja u promovisanju kampanje „Evropska nedelja mobilnosti” danas se prisutnima obratio gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić.

U “Evropskoj nedeli mobilnosti” pored Beograda učestvuje više od 2.300 gradova u 45 zemalja sveta. Cilj akcije je motivisanje ljudi da promene način kretanja i da se kreću na zdrav i ekološki način, a to su pešačenje, vožnja bicikla, kao i upotreba javnog gradskog prevoza, rekao je Radojičić.

Tokom „Pešačke nedelje”, koja se održava od 16. do 22. septembra, građani će imati priliku da učestvuju u ekološkim radionicama i da posete štandove koji promovišu biciklizam, bezbednost u saobraćaju i urbanu mobilnost.

U Beogradu počela "Pešačka nedelja" (FOTO) 1
Foto: Beoinfo

Radojičić je podsetio da u Beogradu trenutno ima više od sto kilometara biciklističkih staza, a cilj je da narednih godina taj broj bude udvostručen, kao i da se u Beogradu prošire postojeće pešačke zone. Pored toga, poručio građanima da svi zajedno moramo učestvovati u promeni navika kada je reč o vidovima kretanja koje biramo, i time dati zajednički doprinos poboljšanju stanja u našoj životnoj sredini.

U Beogradu počela "Pešačka nedelja" (FOTO) 2
Foto: Beoinfo

Na kraju ceremonije otvaranja „Pešačke nedelje“ gradonačelnik je uručio i nagrade dobitnicima nagradnog fotokonkursa „Održiva mobilnost za zdraviji život” koja je organizovana u okviru ovogodišnje kampanje u saradnji sa Stalnom konferencijom gradova i opština, EU Delegacijom u Srbiji i Programom Ujedinjenih nacija za razvoj.

Događaju su prisustvovali i predstavnica programa Ujedinjenih nacija za razvoj u Republici Srbiji, gospođa Fransin Pikap, direktor Transportne zajednice u Republici Srbiji, gospodin Matej Zakonjšek i Šef za saradnju Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji gospodin Nikola Bertolini.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.