U novogodišnjoj noći u Prihvatilištu zbrinuto 125 beskućnika 1Foto: Pixabay/Werner22brigitte (Ilustracija)

Tokom novogodišnje noći 125 beskućnika potražilo je utočište u Prihvatilištu za odrasla i stara lica u Kumodraškoj ulici, gde su adekvatno zbrinuti, prenosi Beoinfo.

Kako je za Tanjug izjavila gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević, Prihvatilište finansira Grad te korisnici istog imaju dovoljno hrane i sredstava za negu i higijenu, ali da je cilj gradske vlasti za 2020. godinu početak rekonstrukcije tog prihvatilišta kao i izgradnja novih, saopštio je gradski Sekretarijat za informisanje.

– Osim ovog koje se nalazi u Kumodraškoj ulici, biće izgrađeno još jedno privatilište kako svi ne bi morali da dolaze u jedan deo grada – najavila je Stanisavljevićeva.

Ona je apelovala na građane da pomognu onima koji žive na ulici i to tako što će ukoliko primete da nekome od tih ljudi nije dobro obavestiti bilo koji od 17 centara za socijalni rad, direktno Prihvatilište ili Hitnu pomoć, prenosi Beoinfo.

– Tokom hladnog talasa 2018. godine, u Sazonovoj ulici u Beogradu je, u saradnji sa Opštinom Vračar i Crvenim krstom Beograda, bilo organizovano privremeno prihvatilište gde su oni kojima je pomoć potrebna mogli da dobiju hranu i odeću, a tako će biti i ove godine. Prihvatilište ili dnevno svratište u Sazonovoj ulici biće otvoreno onog trenutka kada bude postojala potreba za tim, odnosno kada temperature budu niske – rekla je ona.

Stanisavljevićeva je poručila da je važno pomoći svakome ko se nalazi u teškoj materijalnoj situaciji, ističući da je jedna od najtežih situacija nemati krov nad glavom.

– Nikome nije mesto na ulici, pogotovo u hladnim danima, ali različite životne okolnosti su neke ljude dovele do toga i naš je zadatak da im pomognemo i pružimo podršku kako bi mogli da izađu na pravi put. Konkretno, najveća je uloga Centra za socijalni rad i to kroz ostvarivanje njihovih prava, jer beskućnici imaju pravo i na novčanu socijalnu pomoć, jednokratne pomoći, intereventne pomoći, besplatni obrok – navela je Stanisavljevićeva.

Kako bi beskućnicima moglo da se pomogne na pravi način, istakla je da je veoma važno da se oni registruju, odnosno da se jave Centru za socijalni rad i izvade lična dokumenta.

Direktorka Prihvatilišta za odrasla i stara lica Nevenka Nikić Simatković navela je da Prihvatilište može da primi 104 osobe kao i da poslednjih deset godina u ovaj prostor dolazi veliki broj građana starijih od 60 godina. Njima se pruža svaka vrsta pomoći, ali i podrška kako bi se vratili u normalne tokove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.