Upravnika zgrada nema dovoljno, ali rokovi neće biti pomereni 1Foto: Miroslav Dragojević

Profesionalnih upravnika nema dovoljno, građani sporo izvršavaju obavezu registracije svojih zgrada pa je mala verovatnoća da se ispoštuje zakonski rok koji nalaže svim stanarima da prijave svoje zgrade do 12. decembra.

To ukazuju predstavnici udruženja za upravljanje zgradama, dok iz nadležnog Minstarstva građevinarstva poručuju da produženja rokova neće biti.

Na današnjoj konferenciji o primeni Zakona o stanovanju i održavanju zgrada u praksi, Radovan Oreščanin, predsednik udruženja Inicijativa za kvalitetnije stanovanje koje okuplja privatnike koji stanarima nude usluge održavanja zgrada, ukazao da još uvek nema dovoljno profesionalnih upravnika pa ne veruje da će zakon moći da bude ispoštivan na vreme. – Primena zakona lagano počinje ali se u nekim jedinicama lokalne samouprave i dalje kaska. Sada imamo oko 400 licenciranih porfesionalnih upravnika za celu Srbiju a to je malo. Još imamo nedoumice oko tumačenja pojedinih članova Zakona, preambiciozno je reći da će većina zgrada biti registrovana do Nove godine – kaže Oreščanin. On dodaje da se još uvek ne zna kako će funkcionisati prinudna uprava, da još uvek nisu propisane cene za upravnike, pa oni očekuju produženje roka za sprovođenje zakona.

Sa druge strane, pomoćnica ministarke građevinarstva Jovanka Atanacković poručila je da će insistirati da se rokovi ispoštuju, te da odlaganja nema.

– Zakon je važan ali verujem da treba da prođe nekoliko godina da poptuno zaživi, to su stvari koje ne idu preko noći. Ključna je promena svesti građana, treba da prihvatimo ta pravila i da naučimo da živimo sa njima, ukazuje atanacković dodajući da su promene već primetne u odnosu na trenutak kada je zakon donošen, i da je za samo 10 meseci nestao otpor građana prema novim propsima.

– Danas imamo potpuno drugačija pitanja – gde su ti upravnici, zašto ih nema više, čak imamo i one koji pitaju kad će početi prinudna uprava jer ima stanara koji žele takvu vrstu pomoći da urede svoju zgradu – naglasila je ona. Atanacković ističe i da je od donošenja novog zakona do sada registrovano oko 3600 novih zgrada, uz prethodno upisanih oko 14.000, za 21 godinu. On je podvukla još jednom da veruje da će dinamika prijava postati intenzivnija kako se bliži rok, jer se u Srbiji takve stvari rade “kampanjski” kao i da će se za povećanje broja upravnika postarati tražnja na tržištu.

– Profesionalnih upravnika nema dovoljno, ali ministarstvo želi da se tu animira privatni sektor, da pospešimo razvoj malih i srednjih preduzeća, nećemo da ovo bude deo javne uprave – zaključila je pomoćnica ministarke. Na konferenciji su govorili i predstavnici Privredne komore Srbije, među kojima i Aleksandar Nedić, a okupili su se licencirani profesionalni upravnici kako bi dikutovali o zakonskim rešenjima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari