Veolia preuzima upravljanje deponijom Vinča od francuske SUEZ grupe 1Foto: FoNet/Beoinfo

Kompanija „Veolia“ preuzima od francuske kompanije SUEZ poslove u vezi sa deponijom Vinča u Beogradu, što je posledica globalnog spajanja dva francuska giganta, objavio je danas portal SRDA.rs.

„‘Veolia’ završava sve administrativne saglasnosti koje se odnose na preuzimanje i izvesno je da će tokom januara 2022. godine 40 odsto suvlasništva SUEZ-a u kompaniji ‘Beo Čista Energija’ preuzeti ‘Veolia'“, rekao je za portal SRDA.rs direktor „Beo Čista Energija“, koja upravlja deponijom Vinča, Vladimir Milovanović.

Prema njegovim rečima, planom preuzimanja je predviđeno da tim menadžera i stručnjaka SUEZ-a, koji su angažovani na realizaciji Ugovora o javno-privatnom partnerstvu sa gradom Beogradom, ostane nepromenjen, tako da promena vlasničke strukture ne bi trebalo da ima uticaja na realizaciju svih ugovornih obaveza kompanije „Beo Čista Energija“.

Uz SUEZ, koji ima 40 odsto, u vlasničkoj strukturi „Beo Čista Energija“ su „I-Environment Investments Limited“ sa sedištem u Londonu (40 odsto udela) i „Marguerite Waste Serbia“ sa sedištem u Luksembrugu (20 odsto udela).

Partner kompanije „Beo Čista Energija“ u Srbiji, koji je zadužen za poslove upravljanja, tretmana, odlaganja otpada i održavanja izgrađenih postrojenja i infrastrukture u deponiji Vinča, jeste kompanija „SUEZ Vinča Operator“.

S obzirom na to da je „SUEZ Vinča Operator“ u 100 odsto vlasništvu francuske SUEZ Grupe, i ovu kompaniju će preuzeti „Veolia“.

Evropska komisija je saopštila 14. decembra da je odobrila kompaniji „Veolia“ akviziciju kompanije SUEZ uz određene uslove koje se „Veolia“ obavezala da ispuni.

Kako se podseća na sajtu, već godinu dana unazad se govori o spajanju ova dva preduzeća i o mogućim problemima konkurencije koji mogu da nastanu s obzirom na to da je reč o dva lidera u sektorima tretmana voda i upravljanja otpadom.

„Veolia“ i SUEZ su 12. aprila saopštili da su kompanije postigle dogovor o spajanju dve grupe, a na konačno preuzimanje se čekalo na odobrenje Evopske komisije.

Podseća se da je 29. septembara 2017. tadašnji gadonačelnik Beograda Siniša Mali i predstavnici konzorcijuma, koji je predvodila francuska kompanija SUEZ, potpisali ugovor o javno-privatnom partnerstvu za izgradnju postrojenja za preradu komunalnog otpada i sređivanje deponije Vinča.

Investicija je vredna oko 300 miliona evra, a ugovor je na 25 godina.

Od avgusta 2021. komunalni otpad sa teritorije 15 opština grada Beograda se odlaže na novoj sanitarnoj deponiji komunalnog otpada i novoj deponiji inertnog otpada u Vinči.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari