Veselinović: Ista gradska vlast potpisala ugovor sa Kentkartom koji sada raskida 1Foto: Printscreen/YouTube/N1

Šef odborničke grupe koalicije Moramo u Skupštini grada Beograda Dobrica Veselinović ocenio je danas da će novo gradsko preduzeće za naplatu karata u javnom gradskom prevozu služiti samo za raskidanje ugovora sa kompanijom „Kentkart“, bivšim „Busplusom“, koji je pre nekoliko meseci potpisala „ista gradska vlast“.

„Tako da ćemo mi plaćati penale zato što je vlast Srpske napredne stranke (SNS) i Socijalističke partije srbije (SPS) rekla da je taj ugovor u redu, a sada kaže da nije u redu“, rekao je Veselinović za TV N1, pred sednicu Skupštine grada na kojoj će biti osnovano to preduzeće.

Govoreći o grejnoj sezoni, Veselinović je kazao da JKP „Beogradske elektrane“ uzima jako velike kredite uporedio ga sa preduzećem „Elektroprivreda Srbije“ (EPS).

„Oni uzimaju jako velike kredite i jako velike novce troše da bi pomagale drugim komunalnim preduzećima, a da ne čine ništa da bi imali bolje, efikasnije i održivije grejanje, nema nikakvih projekata energetse efikasnosti, zamene energenta na koje se grejemo“, kazao je on i dodao da za sada nema najave da će se grejna sezona pomerati.

Dodao je da „Elektrane“ još uvek od Gradskog veća nisu tražile povećanje cena, iako je trebalo da podnesu zahtev, ali su povećali broj zaposlenih u kabinetu direktora.

„2021. godine u kabinetu direktora ‘Beogradskih elektrana’ je bilo 38 zaposlenih, sada ih ima 55“, kazao je Veselinović, navodeći da to preduzeće „iznova i iznova“ traži povećanje broja zaposlenih.

Po njegovim rečima, grad godinama nije uradio opsežnu investiciju u energetsku efikasnost kroz rehabilitaciju prvenstveno javnih zgrada, uz ocenu da to pokazuje da „nema političke volje i kapaciteta u Gradskoj upravi da taj projekat sprovede“.

Veselinović se osvrnuo i na to što će rebalansom gradskog budžeta neke gradske opštine, medju kojima su Novi Beograd, Voždovac i Obrenovac, dobiti veći budžet, navodeći da nemaju pravo objašenjenje zbog čega su upravo te opštine izabrane, ali da na sutrašnjoj sednici očekuje objašnjenje.

„Rekao bih da je to povezano sa novim gradskim menadžerom Miroslavom Čučkovićem, koji je i rekao da je njegov fokus regionalni razvoj Beograda, što mislim da svi treba da podržimo, ali da je ovo zapravo nagrada za opštine koje su imale dobar rezultat SNS i priprema za sledeće lokalne izbore koji nam se približavaju 2024. godine“, ocenio je Veselinović.

Govoreći o povećanim troškovima kabineta gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića za 11 miliona dinara, Veselinović ocenjuje da ta razlika ide „za različite usluge po ugovoru, koje se koriste za zapošljavanje ljudi i dobijanje usluga koja služe uglavnom za promotivne aktivnosti, snimanja, Instagram i slične stvari“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari