Vesić: Beograd će biti protiv uvođenja novih restrikcija ako ih Krizni štab predloži 1Foto: BETAPHOTO/ SASA DJORDJEVIC

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić izjavio je da će Grad Beograd biti protiv uvođenja novih restrikcija u društvenom životu i privredi zbog virusa korona, ukoliko budu predložene.

„Ruku na srce i istine radi, niko još nije zvanično predložio nove restrikcije bilo u društvu, bilo u privredi – rekao je jutros Vesić na televiziji Hepi.

On je podsetio na vreme kada se virus pojavio i da tada o kovidu niko ništa nije znao, navodeći da je bilo neophodno da se uvedu restrikcije kako bi se nauci dalo vreme da pronađe lek.

„Danas, skoro 18 meseci kasnije, postoji lek protiv ovog virusa, a to je vakcina. Srbija ima dovoljno vakcina, preko 50 odsto vakcinisanog stanovništva, veliki broj ljudi koji su preležali koronu, a vakcinu i proizvodimo. Da budem precizan, treba upotrebiti britanski model po kojem je sve otvoreno i sve radi, a rizik od zaraze je na pojedincima koji se nisu vakcinisali“,  poručio je Vesić.

On je rekao da se sve ovo posebno odnosi na Beograd u kome je više od 55 odsto punoletnog stanovništva vakcinisano i koji je blizu da stekne kolektivnu zaštitu.

„Beograđanke i Beograđani su bili disciplinovani i odazvali su se na poziv Vlade (Srbije) da se vakcinišu. U nekim lokalnim samoupravama to se nije dogodilo, jer je odziv i manji od 20 odsto. Zato Beograd ne može da deli istu sudbinu sa njima“, ocenio je Vesić.

Rekao je da je njegov stav da sve škole od 1. septembra treba da rade normalno kao pre epidemije virusa korona, dodajući da „za đake ne treba da važe bilo kakva pravila koja ne važe za druge građane odnosno za njihove roditelje“.

„U školama je moguće striktno sprovesti sve zaštitne mere od nošenja maski, preko dezobarijera do merenja temperature, tako da su deca sigurnija u školama nego na privatnim okupljanjima. Pored toga, ne treba da zaboravimo da su naša deca već izgubila 17 meseci na onlajn nastavi koja nije i ne može da bude istog kvaliteta kao redovna nastava. Još jedna godina bez redovnog školovanja dovela bi do toga da sadašnja školska deca imaju takve ‘rupe’ u obrazovanju koje je u daljem školovanju nemoguće nadoknaditi“, rekao je Vesić.