Vesić: Beograđani su zaslužili normalizaciju života 1Foto: STARSPORT

Prema zvaničnim podacima Gradskog zavoda za javno zdravlje u Beogradu je sa jučerašnjim danom vakcinisano 717.545 lica što iznosi 51,6 odsto punoletne populacije, rekao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić gostujući u jutarnjem programu TV Pink.

„Revakcinisano je 629.922 što je 45,3 odsto punoletne populacije. U populaciji starosti između 65 i 74 godine vakcinisano je 80,51 odsto građanki i građana. U Beogradu je od početka masovne imunizacije dato 1.347.467 doza vakcine, a prosečna starost vakcinisanih je 56,4 odsto“, objasnio je Vesić.

On je dodao da, kada je u pitanju mlađa populacija starosti od 18 do 40 godina, u Beogradu je procenat vakcinisanih skoro 22 odsto što je najbolji rezultat u Srbiji. U nekoliko centralnih beogradskih opština kao što su Vračar, Stari Grad i Savski venac ovaj procenat je blizu 40 odsto.

Vesić je naglasio da u Beogradu virusa skoro i da nema.

„Juče je u Beogradu bila zaražena samo 21 osoba virusom kovid 19. To je najmanji broj zaraženih u Beogradu u poslednjih godinu dana. Učešće broja zaraženih u Beogradu u odnosu na 145 u Srbiji je 14,48 odsto. Ako se zna da je procentualno učešće stanovnika Beograda u stanovništvu Srbije preko 25 odsto jasno je da se u našem gradu vide pozitivni efekti vakcinacije“, izjavio je zamenik gradonačelnika.

On je naveo da je noćas Hitna pomoć imala samo dve kovid intervencije od čega je jedna bila interklinički prevoz, šo se nije dogodilo godinu dana.

„Upravo zato ja očekujem da se u Beogradu već od 21. juna dozvole masovna okupljanja, koncerti, svadbe, kongresi i svi oni drugi događaji kako bi se vratili normalnom životu. Nadam se da će se to dogoditi u čitavoj Srbiji, ali ako neke sredine ne budu mogle da imaju pedeset odsto vakcinisanih, Beograd, Niš, Novi Sad, Kragujevac, Sremska Mitrovica ili Užice nemaju razloga da čekaju neuspešne i da budu kažnjeni zato što neko u tim opštinama nije uradio svoj posao“, kazao je Vesić i dodao da su se Beograđanke i Beograđani pokazali najodgovornijim i zaslužuju povratak u normalan život.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari