Vesić: Kinezi broj jedan i u Beogradu 1Foto: Grad Beograd (Arhiva)

Srpska prestonica će od danas do srede biti domaćin Samita gradova Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope.

– Beograd je ovu čast dobio zahvaljujući velikom ugledu koji u Kini uživa naš predsednik Aleksandar Vučić. Beograd je grad koji je 2014. godine premijera Kine Li Kećanga proglasio počasnim građaninom. Naš grad je već 38 godina ponosni pobratim Pekinga, istakao je za „Blic” Goran Vesić.

Ovaj samit je mnogostruko važan za Beograd, naglasio je zamenik gradonačelnika.

– Nema zemlje u ovom delu sveta koja je privukla više kineskih investicija od Srbije. Do skoro se Beograd nije dovoljno trudio da privuče kineske investicije i tako je bilo do dolaska kompanije „Meita”, u kojoj će, kada bude završena druga fabrika u koju ulažu 100 miliona evra, raditi 2.500 ljudi. Danas u Obrenovcu skoro da nema nezaposlenih, a gradski prihod od poreza na zarade samo sa ove opštine veći je od milijardu dinara! Kompanija „Jin Long” preuzima „Ikarbus”, a pre manje od mesec dana,  prilikom posete predsednika Vučića Kini potpisan je ugovor o izgradnji naučno-tehnološkog parka Borča, čija je vrednost 100 miliona evra i u kome će raditi oko 10.000 mladih stručnjak, kazao je Vesić.

On je podvukao da ni to nije sve, već da kineske kompanije nastavljaju i dalje da ulažu.

– Ako dodamo da je kineska kompanija „Šandong” pobedila na nadmetanju za koncesiju za javne garaže, jasno je da Kina u našem gradu postaje najznačajniji investitor. Upravo zato je važan samit koji se održava u Beogradu jer je on poziv drugim kineskim investitorima da dođu u Beograd, kazao je Goran Vesić i podsetio da ne treba zaboraviti da se za ovogodišnji samit u Beogradu izborio i bivši gradonačelnik Siniša Mali, što predstavlja dokaz kontinuiteta vlasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari