Vesić: Nova saobraćajnica na levoj obali Dunava važna zbog kanalizacije 1Foto: Beoinfo

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić obišao je danas završne radove na izgradnji saobraćajnice Nova 5, koja se prostire od Pančevačkog puta do nasipa na Dunavu, na teritoriji opštine Palilula.

Vesić je ovom prilikom istakao da će se izgradnjom ove saobraćajnice stvoriti uslovi za početak funkcionisanja privredne i „slobodne zone” na ovoj lokaciji, a istovremeno omogućiće se i pristup crpnoj stanici i budućem postrojenju za prečišćavanje otpadnih voda „Krnjača”.

Događaju su prisustvovali v.d. direktora Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda Dušica Anđelković i predstavnici Opštine Palilula.

Vesić: Nova saobraćajnica na levoj obali Dunava važna zbog kanalizacije 2
Foto: Beoinfo

Vesić je precizirao da su u radove uložena 154 miliona dinara, te da će ova ulica verovatno vrlo skoro dobiti nov naziv.

– Ova ulica pokazuje kako se sistemski rešava problem kanalizacije na levoj obali Dunava. Istovremeno, kao veza za novu privrednu zonu, ulica će biti značajna i za otvaranje fabrika i novih radnih mesta – rekao je zamenik gradonačelnika.

On je podsetio da je ranije ovde izgrađena kanalizaciona crpna stanica „Krnjača 1”, sa vezom na kolektor na Pančevačkom putu gde bi, takođe, moglo da se očekuju radovi kako bi i taj kolektor bio spreman da postane deo sistema. U toku je i druga faza izgradnje kanalizacije u naselju „Braće Marić”. Vesić je napomenuo da i na Zrenjaninskom putu postoji oko 900 metara kolektora, dok je plan da ukupna dužina kolektora bude oko sedam kilometara.

– Pored toga, očekuje se izgradnja crpne stanice „Krnjača 2”, a nedaleko odavde nalaziće se i fabrika za preradu otpadnih voda koja će primiti sve fekalne vode iz buduće kanalizacije na levoj obali Dunava. Na taj način će prerađena voda odlaziti u Dunav i neće zagađivati reku – naglasio je Vesić, ističući da se i sa druge strane pravi fabrika za preradu otpadnih voda „Veliko selo”.

Vesić je dodao da Grad Beograd intenzivno radi na realizaciji svih segmenata velikog projekta kako bi od proleća, kada izgradnja kanalizacije bude krenula punom parom, pa u naredne dve do dve i po godine građani na levoj obali Dunava konačno imali kanalizaciju. Zbog svega toga, grad je ostvario saradnju sa EIB radi obezbeđivanja kreditnih sredstava za dalji razvoj sistema kanalizacije na ovom području.

Vesić: Nova saobraćajnica na levoj obali Dunava važna zbog kanalizacije 3
Foto: Beoinfo

Zamenik gradonačelnika je podsetio da je Vlada Republike Srbije izdvojila skoro 2,5 miliona evra za čišćenje kanala na levoj obali Dunava, a za taj posao određene su „Srbijavode”.

– Od 1. avgusta počinje priprema za čišćenje kanala, a planirano je da se očisti 179 kilometara kanala u ovom delu grada. Prioritet su kanali koji se nalaze u naseljenim mestima i taj posao bi trebalo da bude završen do kraja godine – rekao je Vesić i dodao da će na tom poslu raditi zajedno „Srbijavode”, Opština Palilula, uz kontrolu gradske građevinske inspekcije.

Vesić je rekao da istovremeno počinje rekonstrukcija crpne stanice „Reva 1”, što nije rađeno jako dugo.

– Na osnovu svega ovoga, građani mogu da vide da Grad Beograd ulaže ogromne napore i veliki novac kako bi leva obala Dunava postala dostojno mesto za življenje – rekao je Vesić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari