Vesić: Novi zakon o buci pokazao efikasnost u praksi 1Foto: Beoinfo

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić obišao je danas centralu Komunalne milicije, gde je održao sastanak sa resornim gradskim sekretarima o primeni novog zakona o buci. Vesić je istakao da 8. februara počeo da se primenjuje novi zakon o buci, koji je za ovo kratko vreme pokazao svoju efikasnost.

Sastanku su prisustvovali sekretar za poslove komunalne milicije Ivan Divac, sekretarka za inspekcijske poslove Sonja Božović, sekretarka za zaštitu životne sredine Ivana Vilotijević i sekretar za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima Darko Glavaš.

„Od primene novog zakona, komunalna milicija je u ugostiteljskim objektima na teritoriji prestonice izvršila 46 merenja buke, od kojih je evidentirano devet nepravilnosti. Protiv odgovornih lica biće podnete prekršajne prijave“, kazao je Vesić.

On je podsetio da su kazne 200.000 dinara za pravna lica i 50.000 dinara za odgovorno lice u pravnom licu, dok je kazna za preduzetnike 100.000 dinara.

„Primenom novog zakona o buci komunalna milicija ima proširene mere ovlašćenja. Ima mogućnost merenja buke i kažnjavanja na licu mesta, dok se objektima koji ponove prekršaj u narednih godinu dana može oduzeti uređaj sa kog se emituje buka“, pojasnio je Vesić a prenosi Sekretarijat za informisanje grada Beograda.

Istakao je i to da je novi zakon o buci pokazao, pre svega, svoju efikasnost u zatvorenim objektima, kao i da su problematične lokacije stavljene pod kontrolu, dok je sada fokus na primeni zakona po otvaranju bašti ugostiteljskih objekata.

„Primenom novih ovlašćenja, ali i prilagođavanjem ugostitelja novim propisima zajedno treba da dođemo do željenog cilja. Priprema se nova odluka resornog sekretarijata o merama koje treba da ispune ugostitelji prilikom primene novog zakona o buci, poput adekvatne zvučne izolacije. Na taj način ćemo omogućiti rad ugostiteljima, ali i mir građanima, od kojih imamo samo pozitivne reakcije“, naglasio je zamenik gradonačelnika.

Vesić je podsetio je da je radno vreme ugostiteljskih objekata u stambenim zgradama od šest sati ujutru do ponoći radnim danima, a vikendom do jedan sat iza ponoći, te da se ove mere u velikoj većini poštuju.
Vesić je istakao da su za prethodnih godinu i po dana komunalni inspektori i komunalna milicija zajedno obavili 111.836 inspekcijskih nadzora u primeni epidemijskih mera, čime se Beograd svrstava u najefikasniju lokalnu samoupravu u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari