Parastosom obeleženo 500 godina od turskog osvajanja Beograda 1Foto: Beoinfo

U Hramu Svetog Save danas je održan parastos kojim je obeleženo 500 godina od otomanskog osvajanja Beograda, te stradanje srpskog stanovništva tokom viševekovnog ropstva.

Parastos je služio vladika Stefan – starešina Hrama, a događaju su prisustvovali pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović, članovi Gradskog veća, gradski sekretari, predsednici beogradskih opština i direktori javnih preduzeća.
Vesić se zahvalio patrijarhu Porfiriju i vladiki Stefanu jer su prihvatili molbu Grada Beograda da se zajednički obeleži tužan istorijski događaj.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić je podsetio da je 29. avgusta 1521. godine Beograd pao u ruke Otomanske imperije.

„To je tragičan događaj u istoriji Hrišćanstva. Branili su ga Hrišćani, jer je Beograd u tom trenutku bio bastion Hrišćanstva i poslednja linija odbrane Evrope. Tada je nastupio najteži period iz naše istorije. Opstali smo kao narod i sačuvali identitet samo uz pomoć Srpske pravoslavne crkve“, ukazao je Vesić.

On je podsetio da se tada u Beogradu desio genocid i etničko čišćenje.

„Tada je novi gospodar Beograd, turski sultan Sulejman svo pravoslavno, srpsko stanovništvo proterao u Carigrad. To je bio marš smrti gde su deca, žene i muškarci pešice išli do Carigrada, a ispred sebe noseći ikonu Bogorodice Beogradske, mošti Svete Petke i mošti vizantijske carice Teofane“, podsetio je Vesić.

On je dodao da zato nikada ne treba da zaboravimo hrabre branioce Beograda i taj narod koji je na silu proteran iz svog grada.

„Kao što je Vladika poručio u Hramu, danas su pred nama novi izazovi, ali ne treba da zaboravimo. Hvala bogu, Republika Srbija, Srpska pravoslavna crkva i Grad Beograd konačno obeležavaju važne događaje iz naše istorije“, istakao je Vesić.

Vladika Stefan je istakao značaj današnjeg okupljanja i molitve za ljude koji su pre 500 godina branili i postradali za Beograd.

„Ovakvi događaji nas uče da ne zaboravljamo svoje pretke i mislimo na svoje potomke“, naveo je vladika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari