Od iduće godine nezaposlene porodilje sa prebivalištem u Beogradu, umesto sadašnje jednokratne novčane pomoći koju im daje Grad, u iznosu od 40.000 dinara, primaće mesečnu nadoknadu u visini prosečne zarade u Srbiji u periodu od godinu dana. Ovo je juče najavio zamenik gradonačelnika Milan Krkobabić, prilikom posete Sekretarijatu za socijalnu zaštitu u Tiršovoj ulici, gde se podnose zahtevi između ostalog i za ostvarivanje ovog prava.


– Pored penzionera čije su penzije niže od 15.000 dinara, a za koje smo već najavili da ćemo nastojati da im od naredne godine obezbedimo mesečnu pomoć od 4.000 dinara, i nezaposlene porodilje spadaju u najugroženiju kategoriju stanovnika, pa želimo da im što je moguće više pomognemo. Već sada lobiramo da budžet grada u narednoj godini bude koncipiran tako da obuhvati finansijsku pomoć nezaposlenim ženama porodiljama da dobiju mesečnu nadoknadu u visini prosečne zarade u Republici. To je trenutno 21.000 dinara. Ukupan iznos po toj nameni iznosio bi 20 miliona evra – rekao je Krkobabić.

Za sada zahtevi za ostvarivanje ove novčane pomoći, ali i ostalih roditeljskih prava, podnose se jedino u Sekretarijatu za socijalnu zaštitu, što mnogim majkama iz udaljenih prigradskih opština često predstavlja problem, pogotovo što ih kod kuće čeka beba. Krkobabić je izjavio da će Grad nastojati da izađe tim ljudima u susret i omogući im da na svojim opštinama mogu da predaju dokumenta za ostvarivanje ove pomoći.

Odluka o dodatnom obliku zaštite za nezaposlene porodilje u Beogradu, doneta je s ciljem da se podstakne rađanje i pomogne porodicama sa decom. Zahtevi se podnose Sekretarijatu za socijalnu zaštitu od aprila meseca. Kako kažu u Sekretarijatu za socijalnu zaštitu, do sada podnet 741 zahtev za ostvarivanje ovog prava. Najveće gužve na šalterima su ponedeljkom i krajem meseca.

Potrebna dokumenta

Pravo na nadoknadu imaju nezaposlene porodilje koje su se porodile posle 13. februara i koje imaju prebivalište u Beogradu prijavljeno zaključno sa 11. februarom. Da bi i interno raseljena lica sa teritorije KiM ostvarila ovo pravo moraju imati boravište u Beogradu prijavljeno zaključno sa 11. februarom. Pomoć se može ostvariti za svako rođeno dete, a zahtev se podnosi u roku od tri meseca od dana porođaja. Uz popunjeni obrazac zahteva podnosi se fotokopija izvoda iz matične knjige rođenih za dete ili decu i izvod iz matične evidencije fonda PIO – Beograd Nemanjina 30. Ovu pomoć porodilje mogu da dobiju u roku od tri do deset dana od dana podnošenja zahteva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari