Zeleni soliter sa vidikovcem na Zelenom vencu (FOTO, VIDEO) 1

Zgrada nekadašnje Beobanke trebalo bi da dobije izgled zelenog solitera sa vidikovcem.

Arhitektonski tim „Stattwerk d.o.o“ predstavio je danas novinarima idejno rešenje za budući eko-centar na Zelenom vencu prvu energetski efikasnu zgradu sa zelenim fasadama.

Vrednost celog projekta je 30 milina evra, a u Stattwerk-u žele da pored zgrade Beobanke sastavni deo ovog projekta budu i zgrade u kojoj se nalazi EPS kao i Poreska uprava kako bi se prema njihovim rečima dobila jedna zaokružena arhitektonska celina.

http://https://www.youtube.com/watch?v=g7qgTvkqE84

Inspiracija za idejno rešenje proistekla je iz analize samog Zelenog venca, koji je jedan od najprometnijih i najzagađenijih delova grada. Zamisao našeg tima je da doprinesemo poboljšanju kvaliteta života u centralnoj gradskoj zoni”, objasnili su danas predstavnici Stattwerk-a.

Od pluća grada, došli smo do zamisli planine koja oživljava, predstavlja simbol održivog razvoja i može staviti Beograd na svetsku arhitektonsku mapu“, tvrde u arhitektonskom timu Stattwerk-a.

Izgled zgrade treba da podseća na živu, pulsirajuću, planinu smeštenu u srcu Beograda.

Reč je o multifunkcionalnom objektu, koji će, između ostalog, sadržati i eko-hab – centar za edukaciju, rad i stručno usavršavanje, kao i prvi javni vidikovac u centru grada, a poseban deo biće namenjen ekološkim vidovima transporta.

Projekat predviđa korišćenje fotonaponskih ćelija, vetrogenetatora, geotermalne energije, kao i razmenu toplote u okviru kanalizacionih sistema i upotrebu piezoelektričnih podova.

Objekat je zamišljen kao svojevrsna studija slučaja za funkcionisanje kako već poznatih obnovljivih izvora energije, tako i za testiranje novih tehnologija i približavanje inovacija u ovoj oblasti domaćoj stručnoj i široj javnosti.

Za ostvarenje ovog projekta neophodna je još dozvola nadležnih organa ali kako tvrde u Stattwerk-u, od njih imaju zeleno svetlo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari