Zoran Vuletić: Ako Skupština grada Beograda usvoji Šapićeve nebuloze, osporićemo je pred nadležnim sudovima istog dana 1foto: Medija centar

Lider Građanskog demokratskog foruma Zoran Vuletić najavljuje da će, ukoliko Skupština grada Beograda usvoji predloge gradonačelnika Aleksandra Šapića, koje naziva nebulozama, osporiti je pred nadležnim sudovima istog dana.

„Verovatno niko nije ni pomislio da će biti bolje kad ode zamenik gradonačelnika Vesić i dođe gradonačelnik Šapić. Zasluženo nećemo ni pomenuti ime bivšeg gradonačelnika. Ali, primećujemo ipak značajno pogoršanje. Gospodin Vesić je barem dolazio spreman na sednice. Gospodin Šapić je bahat, neljubazan, svadja se sa novinarima i već pravi veoma ozbiljne prekršaje. Njegova sumnjiva prošlost daje nadu za još sumnjiviju budućnost. Trebalo bi da bude tužen od svih koji vole Beograd. Ne treba mu dati da za vreme mandata izađe iz sudnice, jer će tako napraviti manje štete“, navodi Vuletić u svom saopštenju.

Kako dodaje, ono što vidimo da se predlaže iz kabineta gradonačelnika je osnivanje preduzeća u preduzeću.

„To preduzeće bi trebalo da se bavi upravljanjem parkovima, a od zaposlenih bi imalo samo direktora i službu za marketing. Prema Zakonu o komunalnim delatnostima, lokalna samouprava može da osnuje samo jedno preduzeće za obavljanje jedne komunalne delatnosti. Statut Šapićevog preduzeća u preduzeću ima prepisani statut JKP Zelenila, a ima i istu delatnost. Dodate nadležnosti su izdavanje zemljišta u parkovima – što je direktno kršenje Zakona o imovini – zatim odnos sa javnošću i delatnost reklamnih agencija (!), medijsko predstavljanje (!), sportski i fitnes klubovi (!), istraživanje i ispitivanje javnog mnenja (!), umetnička delatnost (!). Sa sigurnošću tvrdimo da će se dragoceni javni prostori, parkovi grada Beograda, preko novoosnovanog preduzeća, izdavati za restorane, kafiće, tematske parkove, fitnes centre i sportske klubove. A kad treba da se kopa, tada bi preduzeće u preduzeću tražilo usluge preduzeća. Ili bi ga iznajmljivalo i za poslove koje bi tobože trebalo da radi“, objašnjava Vuletić.

Kako dodaje, odlukom o izmenama i dopunama Odluke o gradskoj upravi prekršen je član 2. Zakona i komunalnoj miliciji.

„Pošto je gradska uprava Beograda organizovana kao jedinstveni organ, za razliku recimo od Novog Sada koji ima više uprava, grad Beograd je obavezan da formira Komunalnu miliciju ili kao unutrašnju organizacionu jedinicu, ili kao posebnu organizacionu jedinicu. Stvaranjem novog Sekretarijata za inspekciju, nadzor i komunikaciju ukida se komunalna milicija, koja se čak ni u nazivu sekretarijata ne zadržava, već se spušta na nivo sektora ili odeljenja. To znači da zaposleni u novom sektoru za komunalnu miliciju neće imati status komunalnog milicionara, a samim tim ni ovlašćenja. Svaka kazna koju sada napišu Šapićevi „Beli“, što je još smešnije ime od milicajac (komulano redarstvo bi trebalo da se zove komunalno redarstvo), lako će moći da biti osporena na sudu“, ukazuje on.

Prema njegovim rečima, novim sekretarijatom se spajaju dva sekretarijata.

„Nabrajanjem poslova ostaje nejasno koji će to nadzor biti vršen, ako to nije inspekcijski, i nad kim će sekretarijat vršiti taj nadzor. Pisac ove odluke je samo zarezom razdvojio inspekciju i nadzor, što nije mogućno, imajući u vidu da je nadzor odredjen zakonom i to može da bude upravni ili stručni nadzor. Takodje, dodavanjem dosadašnjem Sekretarijatu za inspekcijske poslove i poslove komunikacije, stvara se potpuni pravni haos. Taj sekretarijat je jedan od najvažnijih sekretarijata, i to je uredjeno u skladu sa Zakonom o inspekcijskom nadzoru i drugim propisima koju uredjuju inspekcijske poslove, i čiji inspektori komuniciraju sa nadziranim subjektima u strogo uredjenom postupku koji je uredjen zakonom. Komunikacija s gradjanima, kako je zamišljena u ovom sekretarijatu može da bude namenjena samo komunalnim milicionerima, a ne inspektorima. Neverovatno je, ali ako ova oluka bude usvojena, šef inspektora i komunalnih milicionera vodiće kol-centar, odnosno BEOKOM“, piše u saopštenju.

Kako dodaje, predloženim novim članom 4 Odluke o komunalnoj miliciji, ona se briše kao organizaciona jedinica u sastavu gradske uprave kao jedinstveni organ, što je u suprotnosti sa članom 2. Zakona o komunalnoj miliciji.

„Izmenama koje su predložene u članu 6 Skupština grada bi prekršila Zakon o komulanoj miliciji, ali bi i sama sebi oduzela nadležnost i to protivno zakonu svojim sopstvenim aktom, što je nemogućno ni logički objasniti, a pravno nikako. U tom članu se, naime, briše da na „strateške planove i godišnje planove rada komunalne milicije saglasnost daje Skupština grada Beograda“, navodi se.

U saopštenju piše i da Šapić ima nameru, koja se vidi u predloženom budžetu, da oživi na tih način uspavane Vesićeve projekte, kao što su nepotrebni jarboli i ista takva gondola.

„Sada je jasno da je svojevremeni propust Šapića da reaguje i zabrani da sa svoje strane reke devastaciju obale, bio sve samo ne slučajan. Stiče se utisak da gradonačelnik Beograda ima neke privatne osvetničke namere, a one su uperene ne samo prema bivšoj vlasti grada koja je iz iste stranke iz koje dolazi i Šapić- već i prema građanima Beograda, pa na taj način i protiv samog Beograda“, smatra Vuletić.

Kako ukazuje, sasvim nedopustivo svađalačko ponašanje prema novinarima najbolji je znak da nervoza gradonačelnika nije ništa manja od nervoze građana koju izazivaju ovakvi njegovi predlozi.

„Svaka šteta koju bude napravio, svaki njegov nedopušteni gest, svaka njegova nadobudnost i bezobrazluk – neće ostati neprimećeni. Prolazi vreme kada se u gradu i državi moglo kabadahijski ponašati, a da to ne bude odmah primećeno i razglašeno“, zaključuje Vuletić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari