Večno sećanje na žrtve u Štrpcima 1Foto: I. Hadžagić-Duraković

Pitamo nadležne i demokratsku Crnu Goru zbog čega se o zločinu u Štrpcima ćuti 25 godina i zašto su zločinci nedostupni pravdi, izjavio je danas brat nastradalog Iljaza, Ragip Ličina ispred spomen obeležja „Sat života” u Bijelom Polju, gde je obeležena godišnjica zločina.

Prijepolje  Povodom četvrt veka od stravičnog zločina koji se dogodio 27. februara u železničkoj stanici Štpci, kada su iz putničkog voza Beograd-Bar izvedeni  putnici nesrpske nacionalnosti, a potom ubijeni, u Prijepolju je održana komemoracija u znak pijeteta prema sugrađanima koji su stadali jer je od devetnaest stradalih devet iz ove opštine.

Pred spomenikom koji je podignut u znak sećanja, a na kome pored imena Prijepoljaca bošnjačke nacionalnosti stoji i poruka:“Ko u ovoj zemlji zaboravi 27.februar 1993. i stanicu Štrpci odustao je  od budućnosti“,  prisutnima se obratio predsednik opštine Prijepolje Dagoljub Zindović koji je istakao da upravo rečenica koja je ispisana  na spomen obeležju iskazuje najdublje saosećanje  i poručio  da  „Prijepolje i Prijepoljci nikada neće zaboraviti“.

– Proces utvrđivanja istine o tom događaju, privođenje pravdi počinilaca zločina, pronalaženje posmrtnih ostataka nevinih žrtava  traje predugo i presporo. Nekažnjavanje zločina i nepronalaženje zločinaca opterećuje savest svih poštenih i čestitih građana, pogotovo kada stradaju nevini ljudi, a još više ako su zločini motivisani nacionalizmom bilo koje vrste,  rekao je Zindović.

Pripadnici srpske oružane formacije „Osvetnici“ pod komandom Milana Lukića  27. februara 1993.  u stanici Štrpci u opštini Rudo, izveli su iz voza koji je saobraćao iz Beograda prema Baru 18 Bošnjaka i jednog Hrvata, odveli u okolinu Višegrada, mučili, a potom likvidirali.  Do sada su, u jezeru Perućac, pronađeni posmrtni ostaci samo četiri putnika. Do danas je za ovaj zločin osuđen samo Nebojša Ranisavljević pripadnik oružane grupe „Osvetnici“ koja je bila pod kontrolom Višegradske brigade  Vojske Republike Srpske.  On je odslužio 15 godina zatvora,  na koliko ga je osudio Sud u Bijelom Polju.  Saradnjom tužilaštva za ratne zločine  Srbije i Bosne i Hercegovine  pre tri godine srbijanska policija je uhapsila  pet osoba zbog sumnje da su počinili ratni zločin u Štrpcima.  Na području Bosne i Hercegovine uhapšeno je deset osumnjičenih.  U Srbiji suđenje za slučaj otmice i ubistva u Štrpcima još nije počelo.

Prijem za članove porodica

Predsednik opštine Prijepolje sa saradnicima je primio članove porodica  putnika koji su pre 25 godina oteti iz voza u stanici Štrpci.

-Imamo ljudsku obavezu da se na današnji dan podsetimo ovog strašnog događaja i svim budućim generacijama uputimo poruku da se nikad i nigde ovakav zločin više ne ponovi. Lokalna samouprava je u poslednjih deset godina, jednoglasnim skupštinskim odlukama, učinila sve što je bilo u njenoj ingerenciji da se zločin nad žrtvama rata rasvetli i pronađu njihovi posmrtni ostaci”, rekao je Zindović i podsetio da je 2009. godine jednoglasnom skupštinskom odlukom pokrenuta inicijativa o izgradnji spomen obeležja tragično stradalim sugrađanima, kao i odluka da se svake godine iz budžeta opštine izdvoje skromna sredstva na ime pomoći porodicama otetih i likvidaranih putnika.

Prijemu je prisustvovao i Meho Omerović, predsednik Odbora za ljudska prava Skupštine Srbije koji je, pored ostalog, rekao da je naša ljudska i moralna obaveza da se ovaj stravični zločin nikad ne zaboravi. Sve one koji su učestvovali u pripremi i sprovodjenju ovog zločina treba da stigne zaslužena kazna jer je na obrazu države Srbije neprocesuirani zločin u Štrpcima i dalje velika mrlja, rekao je Omerović.

„Štrpci bez mezarja“

Povodom obeležavanja 25 godina od otmice putnika  u Štrpcima u prijepoljskom Domu kulture održana je komemorativna akademija „Štrpci bez mezarja koju već deceniju organizuje Bošnjačka kulturna zajednica u saradnji sa Islamskom zajednicom u Srbiji.

-Onoliko koliko svi zajedno uradimo da se Štrpci nikada ne ponove, koliko smo u stanju da čuvamo sećanja na ove nevine ljude i koliko ova naša zajednička država ima snage da postane još bolja, toliko smo ljudi“, rekao je, između ostalog, Zaim Redžepović, državni sekretar u Ministarstvu za rad i boračka i socijalna pitanja koji je prisustvovao skupu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari