Za prelazak na onlajn nastavu čeka se Krizni štab 1Foto: Beta/Milan Obradović

Odluka o tome kako će raditi škole naredne nedelje biće saopštena danas, ali prema izjavi ministra prosvete Branka Ružića moglo bi se naslutiti da se kompletan prelazak na onlajn nastavu za sada ne očekuje.

Bar ne dok to ne potvrdi Krizni štab, koji, prema ministrovim rečima, ovu opciju nije pominjao na poslednjoj sednici održanoj u sredu.

S druge strane, nejasno je zašto bi o ovom pitanju stav trebalo da zauzme Krizni štab, ako već postoji Tim za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera u radu škola, koji svakog četvrtka zaseda i odlučuje o modelima nastave u obrazovnim ustanovama u pojedinačnim lokalnim samopravama.

U tom timu sede predstavnici Institituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ i ministarstava zdravlja i prosvete, a iz te tri institucije delegirani su predstavnici i u Krizni štab.

– Odluku o eventualnom prelasku svih škola na onlajn nastavu donosi Krizni štab. Dok ne bude doneta takva odluka Tim za škole će, kao i do sada, odlučivati o modelima nastave u određenim lokalnim samoupravama koji će se primenjivati od ponedeljka, 25. oktobra. Odluka Tima za škole biće saopštena sutra – rečeno je našem listu u Ministarstvu prosvete.

Ministar Ružić je kazao da „ne dolazi u obzir da se na republičkom nivou uvodi onlajn nastava za predškolske ustanove i prvi ciklus osnovnog obrazvanja“.

– To nismo uradili ni u vreme kada nije bilo vakcine, ne vidim razlog zašto bismo sada – rekao je Ružić prilikom  jučerašnje posete Osnovnoj školi „Olga Milošević“ u Smederevskoj Palanci.

Ministar tvrdi da situacija u obrazovnom sistemu nije alarmanta, ali kaže da je evidentno da u urbanim sredinama, naročito u Beogradu, dolazi do porasta broja zaražene dece.

U izvođenju ovog zaključka ministar se, kako je sam rekao, oslanja na podatke koji mu stižu sa dve adrese – iz samih škola, koje redovno vode evidenciju o broju zaraženih učenika i nastavnika i iz „Batuta“.

Poslednji podaci koje je Ministarstvo prosvete objavilo pre sedam dana iz „Batutove“ baze zaista ukazuju da je među đacima mali broj zaraženih – u periodu od 7. do 13. oktobra registrovana su 3.442 obolela učenika (0,45 odsto) školskog uzrasta do 18 godina.

Nejasno je kakve onda podatke poseduju članovi medicinskog dela Kriznog štaba, pa i sam ministar zdravlja Zlatibor Lončar, koji upozoravaju na značajno pogoršanje epidemiološke situacije i porast broja zaražene dece i mladih, zbog čega su i pominjali da će prelazak na onlajn nastavu uskoro biti neminovan.

Ministar Lončar je još 14. oktobra rekao da broj zaražene dece „raste iz minuta u minut“ i da trenutno nema ni porodice, ni škole u kojoj neko dete nije pozitivno na korona virus.

Na alarmantno stanje ukazao je i epidemiolog Branislav Tiodorović, rekavši da imamo veliko zaražavanje dece, da su neka na respiratorima i da je Krizni štab za potpuni prelazak na onlajn nastavu.

Da se virus žestoko spustio među školsku decu potvrdio je i epidemiolog Predrag Kon, navodeći podatak da preko 20 odsto pozitivnih ima ispod 20 godina.

I on smatra da je dobro postavljeno pitanje uvođenje onlajn nastave, a da se to desi očekuje koordinator vakcinalnog punkta na Beogradskom sajmu Zoran Bekić, koji je juče ocenio da su deca veliki epidemiološki problem.

„Vakcinacija prosvetnih radnika je ispod proseka. Ako imate mali broj imunizovane dece i nepridržavanje mera, to ukazuje da imate skok u dečjoj poplaciji“, naveo je Bekić.

Uprkos tome što broj zaraženih raste, odluke Tima za škole su poslednjih nedelja išle su u suprotnom pravcu.

Ne samo da je olabavljen kriterijum po kome se odeljenja šalju na onlajn nastavu u trajanju od 10 kalendarskih dana, već se i broj škola koje rade po nekom od atipičnih modela smanjivao, pa su ove nedelje na kombinovanoj nastavi samo srednjoškolci u Beogradu, Šapcu i Vrnjačkoj Banji.

– To govori da smo svakodnevno analizirali situaciju, menjali mere, doneli odluku kada delimo odeljenja na grupe i to je dalo rezultate. Kada uradimo jasnu analizu videćemo da li postoji potreba da se na teritoriji Republike donesu tako oštre mere ili je potrebno ponderisati u odnosu na podatke u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu…– kazao je juče ministar, odgovarajući na pitanje da li se očekuje prelazak na onlajn nastavu.

On je istakao da važno da „po ko zna koji put ne tražimo razloge negde drugde, nego u nama samima, odnosno u onima koji se nisu vakcinisali“.

– Tu je srž problema i srž rešenja – poručio je Ružić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari