Advokat Pantović: Podneo sam žalbu, Zoran Đokić osuđen na osnovu lažnih izjava 1Foto. Radio Kontakt plus /prinscreen

Advokat Ljubomir Pantović izjavio je danas da je podneo žalbu Apelacionom sudu u Prištini na prvostepenu presudu kojom je Zoran Đokić (49) iz Peći osuđen na 12 godina zatvora zbog navodnog ratnog zločina.

Pantović je agenciji Beta kazao da je Đokić osudđn na osnovu lažnih izjava pojedinih svedoka, te da su istraga i suđenje sprovedeni mimo zakona.

„Suđenje Đokiću nije bilo pravično i presuda nije zasnovana na dokazima. Pravo na odbranu je bilo povređeno u više navrata. Tužilaštvo, iako ima zakonsku obavezu, mene kao advokata nije obaveštavalo o istražnim radnjama. Sve istražne radnje, osim jedne, su održane bez mog prisustva“, rekao je advokat.

Pantović navodi da su tužilaštvo i sud selektivno birali svedoke.

„Od 17 saslušanih svedoka, sud je izabrao samo osam čije su izjave odgovarale tužilaštvu. Sud, protivno zakonu, nije dozvolio da se devet svedoka, čije su izjave bile neutralne ili u korist Djokića, saslušaju na glavnom pretresu“, objasnio je advokat.

Prema njegovim rečima, nijedno suđenje za ratni zločin nije pravično od kada su sudije Euleksa napustile Kosovo i Metohiju i pravosuđe preuzele lokalne sudije i tužioci.

„Ključni svedok tužilaštva je rekao da Zoran Đokić nije učesnik zločina za koji je osuđen. Međutim, kad je počelo suđenje i kada su tužilac i advokati oštećenih videli da je optužnica protiv Đokića neosnovana, naknadno su, mimo rokova, za vreme glavnog pretresa, angažovali nove svedoke, što je takođe bilo protivzakonito“, kazao je Pantović.

Dodao je, da je Đokić osuđen na osnovu lažnih izjava dva nova svedoka.

„Ti svedoci nikada za ovih 20 godina nikome nisu prijavili da su žrtve ratnih zločina, što je apsurdno. Oni su na sudu otvoreno lagali protiv Zorana Đokića, tvrdeći da su žrtve ratnog zločina koji je navodno počinio moj klijent“, kazao je Pantović.

Advokat kaže da je Zoran Đokić apsolutno nevin uhapšen februara 2019. godine i da se već više od dve godine nalazi u istražnom zatvoru u Podujevu.

Đokić je do 2014. godine sa suprugom i dva deteta živeo na Kosovu i radio je u mnogim nevladinim organizacijama i administartivnoj kancelariji Vlade Kosova za Severnu Mitrovicu.

Đokić je osuđen jer je navodno 28. i 29. marta 1999. godine učestvovao u etničkom čišćenju na periferiji Peći kada su ubijena tri civila albanske nacionalnosti.

„prvo su ga osumnjičili za ubistvo Albanaca. Međutim, pošto nije bilo dokaza Tužilaštvo je promenilo optužnicu. Niko od svedoka tužilaštva, Zorana Đokića nije video u uniformi ili s oružjem“, rekao je advokat.

Pantović kaže da ako sudije Apelacionog suda poštuju zakon i stvarne dokaze, presuda protiv Đokića će biti ukinuta i biće naloženo novo suđenje kako bi se raspravile sporne činjenice.

„Međutim, na Kosovu za Srbe nema pravde. U poslednje vreme se potencira priča o genocidu nad albanskim narodom i mnoge sudije su pod pritiskom i nemaju snage i hrabrosti da sude po pravdi i zakonu“, kazao je advokat Pantović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari