Advokatska komora Srbije apeluje na političare da ne etiketiraju 1Foto: Advokatska komora Beograda

Advokatska komora Srbije (AKS) danas je oštro osudila izavu potpredsednika Narodne stranke Miroslava Aleksića jer je, kako je u saopštenju AKS navedeno, advokate koji postupaju krivičnom postupku u aferi „Jovanjica“, nazvao „delom kriminalne mreže“ koja želi da zataška taj slučaj, „kako se ne bi došlo do stvarnih nalogodavaca“.

AKS je u saopštenju takođe pozvala sve učesnike političkog života da svoj govor u javnom prostoru „oslobode od uvreda i etiketa, kako bi bili primer građanima koje žele da predvode“.

„Ovakav istup jednog stranačkog funkcionera predstavlja neprihvatljiv i nepriličan atak na advokate branioce u ovom postupku i na advokatsku profesiju u celini. Pravne i etičke obaveze advokata zasnovane su na Ustavu, zakonu i drugim važećim propisima, međunarodnim pravnim aktima o advokaturi, statutu advokatske komore i Kodeksu profesionalne etike. Advokat zastupa nezavisno, u skladu sa svojim uverenjima“, navodi AKS.

Ta organizacija je ocenila da je nivo nepoznavanja uloge advokata u krivičnom postupku „zabrinjavajuć“, a da se predlozi branilaca u cilju utvrđivanja zakonitosti pribavljenih dokaza u savremenom pravnom sistemu smatraju pokazateljem profesionalnosti advokata.

Dodala je i da se samo u neslobodnim društvima od advokata očekuje da postupa u skladu sa drugim „višim interesima“ a ne interesima svog klijenta.

„Advokatska komora Srbije, stoga, energično staje u odbranu svojih članova, kako advokata u konkretnom krivičnom postupku, tako i advokatske profesije kao časne i humane delatnosti, bez koje ne može postojati pravni sistem i civilizovano društvo“, zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari