Agencija: Ministri mogu službenim kolima u kampanju 1Foto: Stefana Savić

Agencija za borbu protiv korupcije neće reagovati zbog činjenice da ministri i drugi državni funkcioneri na mitinge i skupove u predsedničkoj kampanji odlaze službenim automobilima, navodeći da time ne krše zakon.

– S obzirom na to da ministri, na osnovu Uredbe o korišćenju službenih vozila, imaju pravo na službeno vozilo visoke klase na stalnom korišćenju sa stalnim vozačem, ocenjeno je da oni u toku predizborne kampanje ne postupaju suprotno odredbama Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije – rekli su za Danas u Agenciji, odgovarajući na pitanje da li će istražiti to što ministri u slobodno vreme, uključujući i predizbornu kampanju, koriste službene automobile.

Pravo na stalno korišćenje službenog vozila imaju predsednik Republike, predsednik Narodne skupštine, predsednik Vlade, potpredsednici Vlade, ministri, predsednik Ustavnog suda i predsednik Vrhovnog kasacionog suda.

– S druge strane, funkcioneri koji nisu obuhvaćeni navedenom uredbom ne mogu koristiti javne resurse, uključujući i službene automobile, za promociju političkih stranaka, odnosno političkih subjekata – dodaju u Agenciji.

Podsetimo, sagovornici Danasa imali su drugačije tumačenje, očigledno spornih odredaba Uredbe. Članica Saveta za borbu protiv korupcije Jelisaveta Vasilić rekla je da korišćenje državnih vozila u privatne svrhe, što mitinzi i kampanja jesu, spada u klasičnu zloupotrebu položaja. Sa tim se saglasio i programski direktor Transparentnost Srbija, Nemanja Nenadić, koji je rekao da ministri, izuzev onih kojima je ugrožena bezbednost, nemaju pravo da službena vozila koriste za prevoz na događaje iz izborne kampanje i da „ako to čine, zloupotrebljavaju javnu funkciju“.

Iako u uredbi stoji da se službena vozila mogu koristiti samo za obavljanje poslova i zadataka iz delokruga državnih organa, javnih službi i javnih agencija, taj deo se očigledno ne odnosi na ministre, već na druge državne funkcionere, kojima upotrebu vozila odobrava komisija Vlade Srbije.

Slijepčević: Sporna reč - stalno

Advokat i član Saveta za borbu protiv korupcije Dušan Slijepčević kaže za Danas da je u navedenoj uredbi sporna reč „stalno“. „Stalno korišćenje znači da imaju pravo na službeno vozilo i vozača i u slobodno vreme. Što znači da njime mogu da idu na mitinge i predizborne skupove, objašnjava Slijepčević.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

7 reagovanja na “Agencija: Ministri mogu službenim kolima u kampanju”

  1. Evo još jednog razloga što smo udarili u dno dna. Službeni automobile mogu da koriste funkcioneri za, prevoz kupusa sa pijace, prevoz dece do fakulteta, delovanje droge po Srbiji, sa pravom da ih prati obezbeđenje na mitingu napredne menadžeriju, a ova glupa stoka od naroda neka plaća sve troškove njihovog vezivanja. Ne vozaju oni samo službene automobile, vozaju oni i narod, uzimaju iz budžeta, a nemaju pare da isplate radnicima dugove za plate po sudskoj presudi.

  2. Sto idu na mitinge , a sto posle zavrsetka istim autom i sluzbenim vozacem nose kuci kupus i zimnicu – E to je neoprostivo.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.