Agencija: Ministri mogu službenim kolima u kampanju 1Foto: Stefana Savić

Agencija za borbu protiv korupcije neće reagovati zbog činjenice da ministri i drugi državni funkcioneri na mitinge i skupove u predsedničkoj kampanji odlaze službenim automobilima, navodeći da time ne krše zakon.

– S obzirom na to da ministri, na osnovu Uredbe o korišćenju službenih vozila, imaju pravo na službeno vozilo visoke klase na stalnom korišćenju sa stalnim vozačem, ocenjeno je da oni u toku predizborne kampanje ne postupaju suprotno odredbama Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije – rekli su za Danas u Agenciji, odgovarajući na pitanje da li će istražiti to što ministri u slobodno vreme, uključujući i predizbornu kampanju, koriste službene automobile.

Pravo na stalno korišćenje službenog vozila imaju predsednik Republike, predsednik Narodne skupštine, predsednik Vlade, potpredsednici Vlade, ministri, predsednik Ustavnog suda i predsednik Vrhovnog kasacionog suda.

– S druge strane, funkcioneri koji nisu obuhvaćeni navedenom uredbom ne mogu koristiti javne resurse, uključujući i službene automobile, za promociju političkih stranaka, odnosno političkih subjekata – dodaju u Agenciji.

Podsetimo, sagovornici Danasa imali su drugačije tumačenje, očigledno spornih odredaba Uredbe. Članica Saveta za borbu protiv korupcije Jelisaveta Vasilić rekla je da korišćenje državnih vozila u privatne svrhe, što mitinzi i kampanja jesu, spada u klasičnu zloupotrebu položaja. Sa tim se saglasio i programski direktor Transparentnost Srbija, Nemanja Nenadić, koji je rekao da ministri, izuzev onih kojima je ugrožena bezbednost, nemaju pravo da službena vozila koriste za prevoz na događaje iz izborne kampanje i da „ako to čine, zloupotrebljavaju javnu funkciju“.

Iako u uredbi stoji da se službena vozila mogu koristiti samo za obavljanje poslova i zadataka iz delokruga državnih organa, javnih službi i javnih agencija, taj deo se očigledno ne odnosi na ministre, već na druge državne funkcionere, kojima upotrebu vozila odobrava komisija Vlade Srbije.

Slijepčević: Sporna reč - stalno

Advokat i član Saveta za borbu protiv korupcije Dušan Slijepčević kaže za Danas da je u navedenoj uredbi sporna reč „stalno“. „Stalno korišćenje znači da imaju pravo na službeno vozilo i vozača i u slobodno vreme. Što znači da njime mogu da idu na mitinge i predizborne skupove, objašnjava Slijepčević.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.