Agencija za lekove odobrila Fajzer vakcinu za decu od 12 do 15 godina 1Foto: EPA-EFE/RONALD WITTEK

„Fajzerova“ vakcina se može koristiti kod populacije uzrasta od 12 do 15 godina, zaključila je Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije.

Kako navode iz Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS), potvrđeno je da su se stekli svi zakonski uslovi i stručni kriterijumi koji se odnose na bezbednost i efikasnost vakcine, prenosi RTS.

Dodaje se da su eksperti Agencije od podnošenja zahteva sa kompletnom dokumentacijom rigorozno kontrolisali sve naučne podatke u ovom kontekstu iz kliničkih ispitivanja koja je proizvođač sproveo u drugim zemljama.

Navodi se da su članovi komisije za humane lekove Agencije, eminentni stručnjaci iz oblasti farmacije i medicine, proverili sve materijale pre današnjeg vanrednog sastanka.

„Nakon pozitivnog mišljenja od strane komisije za humane lekove, ALIMS je odobrio primenu vakcine Comimaty protiv kovida 19 proizvođača ‘Fajzer-Biontek’ za uzrast od 12 do 15 godina starosti“, stoji u saopštenju.

Dodaje se da kompletiranjem svih postupaka mogu započeti aktivnosti drugih nadležnih institucija, stručnih komisija i tela nadležnih za imunizaciju, ali i pedijatriju kako bi se ispunili neophodni uslovi i definisali dodatni kriterijumi pre nego što zaista imunizacija dece protiv kovida 19.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek izjavio je ranije da očekuje da će komisija dati pozitivnu ocenu, kao i da će se verovatno vakcina prvo preporučiti deci koja boluju od hroničnih bolesti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari