Akcija dobrovoljnog davalaštva krvi i upis u baze davalaca trombocita i matičnih ćelija 1Foto: Ana Milošević

Udruženje Leuka organizuje u sredu, 9. februara, u Specijalnoj bolnici Čigota na Zlatiboru, akciju dobrovoljnog davalaštva krvi i upisa u baze dobrovoljnih davalaca trombocita i matičnih ćelija.

Kako navode iz Leuke, kritičnu situaciju sa zalihama krvi u Zlatiborskom okrugu, kao i važnost dobrovoljnog davanja trombocita i matičnih ćelija prepoznale su i neke velike i uspešne firme iz okruženja.

-Zahvaljujući njima, za sve dobrovoljne davaoce obezbedili smo besplatnu vožnju gondolom, 30 odsto popusta u kafiću na vrhu Tornika i besplatnu dnevnu kartu za bazen u Čigoti, kaže za Danas Jasmina Kostić, rukovodilac užičkog ogranka Udruženja Leuka.

Ona objašnjava i da dobrovoljni davaoci svoju vožnju gondolom mogu iskoristiti bilo kada, što je važno, jer Gold gondola sada ne radi zbog jakih udara vetra na Zlatiboru.

Akcija dobrovoljnog davalaštva krvi i upis u baze davalaca trombocita i matičnih ćelija 2
Jasmina Kostić, Foto: Ana Milošević

Akcija u Specijalnoj bolnici Čigota počinje u 11, a trajaće do 15 časova.

Podsetimo, prethodna akcija Leuke u Užicu je održana krajem decembra, kada je ustanovljeno da će od 22 nova, potencijalna donora trombocita i matičnih ćelija, samo dva ukoliko zatreba, moći da doniraju trombocite.

Da bi adekvatan donor bio pronađen, neophodno je da ih u Registru bude 100.000, a u Srbiji ih je sada nešto manje od 10.000, pa iz Leuke poručuju da je jedan od njihovih osnovnih ciljeva u narednom periodu, širenje ove baze.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari