Akcija "Nijedna žena manje" 1Foto: zeneprotivnasilja.net

Širom sveta sutra, 6.decembra biće obeležena godišnjica Montrealskog masakra sa zahtevom da ubistva motivisana mržnjom prema ženama budu zaustavljena.

Postavkom preko 100 pari ženskih cipela na Trgu republike sutra u 15 časova, Mreža Žene protiv nasilja i Žene u crnom skreću pažnju na najbrutalniji oblik muškog nasilja prema ženama: femicid (ubistva žena samo zato što su žene).

„Iako je kampanja 16 dana aktivizma protiv nasilja prema ženama počela obećanjima Ministra rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja i gradonačelnika Beograda da će pružiti podršku i zaštitu ženama koje prežiljavaju nasilje, SOS telefon za podršku nije počeo da radi a adekvatna zaštita ženi M.S. (46 god) koja je prijavila nasilje institucijama u Zemun Polju nije pružena.2 Saobraćajni policajac M.J. usmrtio je preključe suprugu M.S, kako se sumnja, pucajući iz službenog pištolja.3 Mediji navode da je žena prijavljivala nasilje policiji. Ministarstvo unutrašnjih poslova je u obavezi da detaljno ispita postupanje policije u ovom slučaju uzimajući u obzir da je počinioc ubistva bio zaposlen u ovoj instituciji. Još jednom je otvoreno pitanje na koji način se policija suočava sa nasilnicima u sopstvenim redovima i kome mogu da se obrate supruge zaposlenih u policiji ukoliko preživljavaju nasilje“, navodi Mreža u saopštenju.

Oni podsećaju da su od početka godine do danas u porodično-partnerskom kontekstu ubijene najmanje 24 žene.

„Sve žene poznavale su učinioca, a od toga najveći broj njih – 21 ubili su partneri (sadašnji/bivši; bračni/vanbračni). U deset slučajeva od ukupno 24 femicida, nasilje je bilo prijavljivano nekoj od nadležnih institucija. Ova statistika je iz godine u godinu ista što znači da su napori koji su uloženi i dalje nedvoljni da se broj femicida u Srbiji smanji a žene ostvare pravo na život bez nasilja i straha od nasilja. Odgovorno postupanje institucija u svakom prijavljenom slučaju nasilja i podrška zajednice ženama može doprineti smanjenu femicida u Srbiji“, navodi Mreža Žene protiv nasilja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.