Akcija predaje oružja i municije bez posledica još danas, do juče predato preko 104 hiljade komada 1foto FoNet/Instagram predsednika Srbije

Od 8. maja, kada je zvanično pokrenuta kampanja, zaključno sa jučerašnjim danom predato je 104.275 komada oružja i minsko-eksplozivnih sredstava, rekla je za RTS Bojana Otović Pjanović iz Službe za suzbijanje kriminala MUP-a Srbije.

Građani Srbije još danas mogu da predaju oružje bez ikakve krivične odgovornosti, bez potrebe da se legitimišu, ostavljaju podatake o sebi i dokazuju poreklo oružja.

Oni takođe mogu i da pozovu policijske službenike na adresu i tako predaju oružje.

Kako je navela Otović za RTS, prikupljeno je ukupno  78.302 komada oružja, 4.085.000 komada municije i 25.914 komada minsko-eksplozivnih sredstava.

U navedene brojke uračunato je legalno, nelegalno i oružje i eksplozivne naprave koje su predate nakon smrti lica.

„Već u prvim danima legalizacije bilo je jasno da će premašti dosadašnje legalizacije. Najviše oružja je predato u velikim gradskim centrima, odziv građana je na teritoriji Srbije zadovoljavajući“, rekla je Otović Pjanović.

Posle današnjeg dana svi oni kod kojih bude pronađeno nelegalno oružje snosiće ozbiljne sankcije, a izmenama zakona predviđene su oštrije kazne zatvora.

„Sve oružje osim trofejnog će biti uništeno“, saopštili su ranije iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

Trofejno oružje je vatreno oružje koje je demilitarizovano i onesposobljeno i hladno oružje, koje se čuva iz ustanaka i ratova ili predstavlja ličnu ili porodičnu uspomenu, odnosno trofej vlasnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari