Božo Prelević: Uredba o predaji nelegalnog oružja je protivustavna i nezakonita 1Foto: FoNet/Božana Pavlica

Advokat Božo Prelević izjavio je danas da je uredba ministra policije Bratislava Gašića o predaji nelegalnog oružja protivustavna i nezakonita i da predstavlja još jedan primer erozije državnih institucija.

Prelević je agenciji Beta kazao da je prema Zakonu o oružju i municiji ministar policije mogao da odredi rok za legalizaciju ilegalnog oružja, ali ne i da donese naredbu kojom se aboliraju vlasnici tog oružja.

On je rekao da se Gašić, naredbom Ministarstva policije od 5. maja ove godine, pozvao na član 46 Zakona o oružju i municiji, gde stoji da ministar može kada to zahtevaju razlozi očuvanja bezbednosti građana i javnog reda i mira, periodično, raspisati legalizaciju oružja i municije.

„Dakle, ministar može po zakonu da dozvoli legalizaciju ilegalnog oružja, ali ne i da donese naredbu kojom se poziva na predaju oružja uz aboliciju vlasnika ilegalnog oružja“, objasnio je Prelević.

Dodao je da ni u jednoj evropskoj zemlji nije moguće da ministar unutrašnjih poslova  naredbom menja zakon koji je doneo parlament, i kako je ocenio, iako je dobro što građani predaju nelegalno oružje naredba je morala da bude doneta izmenom zakona u skupštini.

„Naredbom ministra policije svi građani koji predaju nelegalno oružje i municiju su abolirani krivičnog gonjenja, iako čin abolicije po Ustavu Republike Srbije nije u delokrugu ministra unutrašnjih poslova već u delokrugu predsednika Republike koji nije bio ničim ometen da takvu odluku donese“, kazao je advokat.

Prelević je podsetio da je prema važećem Zakonu o oružju i miniciji, koji je donet 2022. godine, bilo predviđeno da vlasnici oružja koji nemaju ispravu izdatu od nadležnog organa mogu u roku od tri meseca od dana stupanja na snagu zakona, podneti zahtev za izdavanje odgovarajuće isprave.

„Prema tom zakonu, vlasnici oružja nisu bili dužni da dokazuju poreklo oružja i nisu odgovarali za neovlašćeno nabavljanje, držanje i nošenje oružja“, rekao je on.

Po njegovim rečima, bez obzira na delikatnost situacije u kojoj se društvo našlo posle dva masovna ubistva u OŠ „Vladislav Ribnikar“ i u okolini Mladenovca i Smedereva, država je morala na zakonit način da oduzme nelegalno oružje od građana, što nažalost nije učinila.

„Ovom naredbom je pokazano da Vlada Srbije, odnosno Ministarstvo unutrašnjih poslova, ne poštuju ni Ustav ni zakon. Ustavni sud je morao da pokrene inicijativu utvrđivanja zakonitosti i ustavnosti te naredbe. Licemerno je da nas najviši državni funkcioneri pozivaju na poštovanje zakona i Ustava koje oni svakodnevno krše. Ova naredba predstavlja još jedan primer erozije državnih institucija“, zaključio je Prelević.

Ministar policije Bratislav Gašić produžio je rok za predaju nelegalnog oružja i municije do 30. juna.

Za vlasnike oružja koji predaju oružje u skladu s naredbom ne sprovodi se postupak u vezi sa dokazivanjem porekla oružja, niti utvrđivanje odgovornosti za neovlašćeno držanje i nošenje oružja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari