Akcija progresivne Vojvodine pita novosadskog gradonačelnika zašto deca na Novom naselju ne mogu da se leče u svojoj ambulanti 1foto Aleksandar Roknić Danas

Akcija progresivne Vojvodine (APV) pita gradonačelnika Milana Đurića i direktora Doma zdravlja „Novi Sad“ Veselina Bojata zašto deca na Novom naselju ne mogu da se leče u svojoj ambulanti.

Naime, na početku epidemije koronavirusa, 2020. godine, doneta je odluka da se u delu zgrade Doma zdravlja na Novom naselju namenjenom zdravstvenoj zaštiti dece formira kovid ambulanta.

Od tada do danas, deca u ovom delu grada sa više od 36.000 stanovnika prinuđena su da se leče u udaljenim delovima Novog Sada.

„Prethodne četiri godine ni direktor Doma zdravlja ‘Novi Sad’ Veselin Bojat ni drugi gradski čelnici nisu se udostojili da pronađu trajnije rešenje za kovid ambulantu i vrate pravo građanima Novog naselja na primarnu zdravstvenu zaštitu svoje dece“, ističe APV.

Oni podsećaju da je u međuvremenu proglašen kraj epidemije koronavirusa u svetu, a da je u Srbiji sve manje obolelih. Zato pitaju nadležne zbog čega nema najava da će se 2024. godine vratiti Služba zdravstvene zaštite dece na Novo naselje.

„Zbog čega u trenutku kad se Novi Sad suočava s novim epidemijama velikog kašlja i gripa, koje najpre pogađaju decu školskog uzrasta, ona moraju ponovo da putuju na drugi kraj grada radi lečenja? Da li je stvarni razlog zapravo činjenica da je Grad Novi Sad ostao bez neophodnog broja pedijatara, što pokazuje i Program rada Doma zdravlja za 2022. godinu, u kome se konstatuje da je broj pedijatara za osam manji nego 2019, a da još troje odlazi u penziju krajem te godine, što će rezultirati manjim brojem pregleda dece za 20 odsto u odnosu na 2019″, pita APV.

Ako su ti podaci tačni, oni postavljaju pitanja, zašto se ništa ne preduzima i da li je stvarna namera zapravo ukidanje ove i drugih službi zaštite dece.

„Očigledno je da lokalna vlast sa Srpskom naprednom strankom na čelu nastavlja svoju dugoročnu strategiju privatizacije zdravstva i uništavanja primarne zdravstvene zaštite. Ne postoje čak ni naznake da lokalne vlasti nameravaju da ulažu u primarnu zdravstvenu zaštitu zapošljavanjem većeg broja lekara pored činjenice da smo država i regija s najnižim životnim vekom u Evropi i najvećim brojem umrlih od malignih bolesti“, zaključuje APV.

Više informacija iz Novog Sada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari