Akcija Vertikala: Šta su predstavnici MUP-a rekli o hapšenjima u Srbiji, Španiji i Grčkoj? 1Foto: R.Z./ATAImages

U međunarodnoj akciji Vertikala uhapšeni su pripadnici kriminalne grupe koja se dovodi u vezu sa Radojem Zvicerom, Darkom Šarićem i Veljkom Belivukom, koji se sumnjiče za više krivičnih dela uključujući i ubistva.

U akciji su učestvovale policije Srbije, BiH, Španije i Grčke, saopšteno je na konferenciji za medije Ministarstva unutrašnjih poslova.

Kako je saopštio načelnik Uprave kriminalističke policije Ninoslav Cmolić, tom prilikom uhapšeno je 10 osoba zbog sumnje da su izvršili krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela, dva teško ubistvo i teško ubistvo u pokušaju.

Sumnja se da su odgovorni za ubistva Alana Kožara, Damira Hadžića, Igora Dedovića i Stevana Stamatovića, kao i za ranjavanje njegova supruga M. Stamatović.

Krivična prijava je podneta protiv ukupno 18 osoba, a nakon višegodišnje istrage i rada sa EUROPOL-om.

Akcija Vertikala: Šta su predstavnici MUP-a rekli o hapšenjima u Srbiji, Španiji i Grčkoj? 2
Ninoslav Cmolić – Foto: R.Z./ATAImages

„Uhapšeni su M. B, D. J, D. T, V. V, S. V, V. M, N. D, R. S. i A. R“, saopštio je načelnik Cmolić.

Kao organizatori navedene kriminalne grupe, kako je saopštio načelnik UKP-a, označeni su Radoje Zvicer, Darko Šarić i Veljko Belivuk, a krivična prijava, pored njih, obuhvata i Ratka Živkovića zvanog „Zemo“, Milovana Zdravkovića zvanog „Teg“ i druge osobe.

„Ovom akcijom zadat je ozbiljan udarac organizovanom kriminalu“, ocenio je Cmolić.

Načelnik UKP-a je objasnio da nisu svi uhapšeni zbog ubistva Alana Kožara, već da se radi o četvorostrukom ubistvu.

„Jedan deo ove grupe odgovaraće za ubistvo na Krfu, drugi deo za ubistvo u Atini, ali je to jedna ista organizovana kriminalna grupa sa istim vođstvom“, rekao je Cmolić.

M. B je uhapšen u Španiji, Abaz Rabi u Grčkoj, dok su ostali uhapšeni na teritoriji Srbije, rekao je načelnik UKP-a.

I u ovom slučaju pojavljuju se dokazi prikupljeni putem međunarodne pravne pomoći iz Francuske sa aplikacije „SKY ECC“.

„Jedan deo dokaza jeste bio deo ‘Skaj’ poruka, ali pored tih, deo materijalnih dokaza je prikupljen u saradnji sa policijama Španije i Grčke“, rekao je Dragan Ivanović, načelnik Službe za borbu protiv organizovanog kriminala.

Akcija Vertikala: Šta su predstavnici MUP-a rekli o hapšenjima u Srbiji, Španiji i Grčkoj? 3
Dragan Ivanović – Foto: R.Z./ATAImages

Ivanović je odgovarao i na pitanja novinara o tome na koji način se došlo do Milinka Brašnjevića, za kog se dugo spekulisalo da li je uopšte živ.

„Više godina smo radili operativno na ovom predmetu i imali smo saznanja da Brašnjević nije ubijen, već da je živ. Duži period smo ga pratili u Španiji, a juče odlučili da ga uhapsimo“, rekao je načelnik SBPOK-a.

Kada je u pitanju potraga za Radojem Zvicerom, vođom kavačkog klana, predstavnici UKP-a i SBPOK-a nisu bili u mogućnosti da se izjasne.

Podsećamo, Javno tužilaštvo za organizovani kriminal saopštilo je da je u Srbiji u toku noći 28. februara u međunarodnoj akciji uhapšeno šest osoba, dok je u Španiji i Grčkoj uhapšena po jedna osoba.

Kako se navodi, oni su osumnjičeni da su u januaru 2020. godine ubili Stevana Stamatovića i Igora Dedovića u Atini, a zatim u junu iste godine Alana Kožara i Damira Hadžića na Krfu.

U akciji su učestvovali istražni timovi Srbije, Javnog tužilaštva za organizovani kriminal, Apelacionog tužilaštva Grčke, MUP, UKP, BIA, grčke i španske policije, Europola i Eurodžasta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari