AKPA: Sudija Marinović je dobar izbor za funkciju Poverenika 1Arhivska fotografija Foto: AKPA

Alumni klub Pravosudne akademije (AKPA) pozdravlja sprovođenje postupka izbora novog Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka od ličnosti (Poverenik).

Ova važna institucija demokratskog društva je bezrazložno dugo bez svog prvog čoveka i zato očekujemo da će se postupak izbora okončati u što kraćem roku.

U pitanju je funkcija kod koje je ličnost onoga ko je obavlja od presudnog značaja i zato AKPA podržava kandidaturu sudije Milana Marinovića. Sudija Marinović je obavljajući funkciju predsednika Prekršajnog suda u Beogradu, funkciju predsednika Udruženja sudija prekršanjnih sudova Republike Srbije, kao i učestvovanjem u mnogim radnim grupama za reformu pravosuđa postigao izuzetne rezultate u oblasti vladavine prava i u uspostavljanju prekršajnog sudstva kao dela sudske grane vlasti, što daje dobar osnov za veru da bi i funkciju Poverenika obavljao jednako uspešno i nezavisno od političkog i svakog drugog uticaja.

AKPA ističe da je vrlo važno u budućnosti dalje jačati ulogu Poverenika kao kontrolora nepohodnog svakom demokratskom društvu i napominje da je u proteklih 15 godina postojanja Poverenika izgrađeno poverenje i respekt prema ovoj instituciji koji se moraju očuvati i unaprediti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari