AKPA: Venecijanska komisija daje smernice a ne gotova rešenja 1Foto: FI/Jason Morrison

Alumni klub Pravosudne akademije (AKPA) pozdravio je danas mišljenje Venecijanske komisija o predloženim amandmanima na Ustav Srbije u oblasti pravosuđa, ocenivši da mišljenje daje smernice za dalji rad, a ne gotova rešenja.

U saopštenju AKPA ističe da je za razmatranje svih pitanja koja proizlaze nakon mišljenja Venecijanske komisije potrebno ponovo otvoriti javnu raspravu i izbeći „politikanstki odnos i atmosferu netolerencije“ koja je provejavala tokom proteklih godinu dana.

„Mišljenje Komisije je u pojedinim segmentima vrlo jasno i precizno, ali postoje i važna pitanja koja ostaju i dalje otvorena, a takva su neka od najspornijih koja se tiču sastava i izbora pravosudnih saveta i koja će suštinski odrediti u čijim rukama će biti pravosudna moć“, navela je Akademija.

U saopštenju se dodaje da je Venecijanska komisija podržala Pravosudnu akademiju, navodeći da ona može biti ustavna materija, kao i jedini ulaz u pravosuđe, da se time ojačava profesionalizam, te savetuje učvršćivanje njenog statusa u Ustavu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari