Aktivisti iz Majdanpeka proveli drugu noć na "Starici" protiveći se da Ziđin minira planinu 1Foto: Ne damo Staricu

Kamp aktivista majdanpečkog pokreta “Ne damo Staricu” podignut je na oko 740 metara planinskog venca Starica čiji je najviši vrh visok 796 metara. Od srede, oni su na dvadesetčetvoročasovnom dežurstvu štiteći osmi greben planine koja se podiže iznad Majdanpeka od miniranja kompanije Ziđin i daljeg rušenja.

-I druga noć je prošla mirno, zdravi smo i dobro smo. Zovu nas ljudi telefonom, pitaju kako smo, da li je  sve u redu, neki nas i obilaze, donose ono što nam je potrebno – kratak je „raport“ za Danas Vladimira Božića, opštinskog odbornika i jednog od aktivista pokreta “Ne damo Staricu”, koji je od srede u kampu na Starici.

Kamp je kako saznajemo, podignut na oko 740 metara visine i na parceli sa koje puca pogled na Majdanpek, ali i deo planinskog venca na kome se odvijaju radovi kineske kompanije Ziđin.

-U dva navrata smo jutros videli grupe radnika kineske kompanije, ali ne znamo šta su radili. Još nam se niko nije zvanično obratio – dodaje za Danas Mladen Vladić iz pokreta “Ne damo Staricu”, koji je danas obišao aktiviste u kampu.

-Odlučni smo i dalje ostajemo ovde – naglašava on, dodajući da se za ovo “kampovanje” na Starici prijavljuje sve više ljudi.

Aktivistima koji su na Starici osim verbalne, stiže i konkretna podrška.

Predstavnici udruženja “Evropski Majdanpek” posetili su ih u kampu i doneli potrepštine koje su bile donacija Majdanpečana.

-Podržali smo aktiviste na Starici u zajedničkom cilju da se zaustavi rušenje planine i narušavanje biodiverziteta Starice, Majdanpeka i njihove okoline – rekao nam je Rade Trajković iz Evropskog Majdanpeka.

Aktivisti iz Majdanpeka proveli drugu noć na "Starici" protiveći se da Ziđin minira planinu 2
Foto: Kamp na Starici/ Ne damo Staricu

I Predrag Brandušanović, aktivista iz iste organizacije naglašava da će nastaviri da podržavaju ovakve akcije.

-Cilj nam je da zaštitimo prirodu i životnu sredinu i da nastavimo u njoj da živimo onako kako smo navikli – kazao je on za Danas.

Brandušanović ističe da Evropski Majdanpek nije politička organizacija, već organizacija koja podržava građanski aktivizam i borbu građana protiv narušavanja životne sredine i prirodnog bogastava koje krasi Majdanpek i okolinu.

-Samim tim akcija “Ne dam Staricu” je osmišljena i podržana od naše organizacije sa ciljem da se zaštiti životna okolina i da se obezbedi zdrava sredina za život – naglašava Brandušanović.

Evropski Majdanpek je pokrenuo onlajn peticiju “Podržimo izgradnju planinarskog doma na planini Starici” kojom pozivaju, ne samo Majdanpečane, već i sve druge da svojim potpisom podrže ideju izgradnje planinarskog doma na oštećenom vrhu Starice koji bi se, kako kažu, koristio i kao turistički vizitorski centar i edukativna baza za razvoj prirodnih nauka.

Podsetimo, kako je Danas već pisao, u Majdanpeku traju protesti protiv toga da Ziđin minira „Staricu“.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari