Starica kamp foto Evropski Majdanpekfoto Evropski Majdanpek

Pokret „Ne damo Staricu“ iz Majdanpeka reagovao je na izjavu Zorane Mihajlović, ministarke rudarstva i energetike, koja je izjavila da je miniranje iznad naselja u Majdanpeku deo sanacije stene koju je naložila inspekcija, jer je bila ugrožena bezbednost građana s obzirom na to da je postojala mogućnost odrona.

– Saglasni smo sa delom izjave ministarke Mihajlović da su i kompanija i lokalna samouprava trebale da obaveste građane o radovima, kao i da građani dobiju sve informacije – kažu u Pokretu „Ne damo Staricu“.

Prema njihovim rečima, međutim da „u ovoj izjavi nedostaje pitanje odgovornosti! Došlo je do kršenja više Zakona, a odgovornosti nigde, ni pomena.

Naime, kako su oni naveli, ministarka Mihajlović je izjavila da je „ugrožena bezbednost jer postoji pretnja od odrona zbog pukotina koje su se pojavile, a što je rezultat radova iz ranijeg perioda. Inspekcija je naložila kompaniji „Ziđin“ da preduzme mere sanacije, koja se vrši između ostalog i miniranjem, da ne bi došlo do obrušavanja planine. Ne radi se ni o kakvoj eksploataciji i uništavanju, već naprotiv, o očuvanju bezbednosti“.

Prema navodima Pokreta „Ne damo Staricu“, pukotine koje su se “pojavile” su tu po procenama najstručnijih lica preko 800 hiljada godina“.

-Sigurni smo da ministarka ne misli na tako dug period kada kaže da je to rezultat rada iz ranijeg perioda, već da misli na period rudarenja pod Blagojem Spaskovskim iz Bora i Branislavom Tomić iz Majdanpeka. Takođe, nije nam jasno, ako nam je ugrožena bezbednost do te mere, zašto nas spašava Ziđin, a ne država Srbija svojim resursima – pitaju iz aktivisti i nastavljaju:

„Ako se radi samo o iznajmljivanju Ziđina da nam donesu spasenje tako što će da sruše Staricu, molimo vas, preklinjemo da ne angažujete ponovo njih pri spasavanju Rajkove pećine, gde su se zaista pojavile sveže pukotine posle besomučnog bušenja i miniranja Starice“.

Podsetimo, od srede, 15. juna, grupa aktivista Pokreta „Ne damo Staricu“ u nameri da zaštite osmi greben planine koja se podiže iznad Majdanpeka od miniranja kompanije Ziđin i daljeg rušenja nalazi se na Starici, o čemu je Danas već pisao.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari